Након револуције: Од 1 до 6 милиона Гадафија

Пет година послије револуције у Либији, земљом влада хаос - цијене хране су петоструко скочиле, плате се не исплаћују, страх због напада Исламске државе не престаје, а основне животне потребе је немогуће задовољити због сталних несташица струје.

Свијет 11.10.2016 | 08:45
Након револуције: Од 1 до 6 милиона Гадафија
"Прикључио сам се револуцији у првим данима и борио сам се против Гадафија. Прије 2011. мрзио сам Гадафија више него ико. Сада, живот је много тежи, а ја сам постао његов највећи фан", прича 31-годишњи Мухамед за "Африцан Еxпонент".



Ништа се у земљи није поправило послије Гадафија.

"Имали смо седам влада од 2011. године и шта су постигли? Једино ново што видимо су канте за смеће широм Триполија. Када их видимо смијемо се и кажемо да је то једини успјех револуције", прича Махмуд, још један од многих незадовољних Либијаца.



Харун, некадашњи радник нафтне платформе, сматра да је рушење Гадафија било "чиста грешка јер Либија није била спремна за демократију".

"Била нам је потребна помоћ међународне заједнице, али они нису били ту. Запад је једва чекао да нас бомбардује, али се повукао када је требало изградити нешто на рушевинама бомбардовања. Либијци су остављени на цједилу, да сами схвате како да успоставе демократију, које није било више од четири деценије. То је резултирало успоном бројних милитантних група које желе власт", прича Харун.



Политички активиста Фадијел изјавио је за Дејли Мејл да иако је "до сада требало да буде боље него за вријеме Гадафија, све што је остало је хаос и борба свих против свих".

Још један 30-годишњи Либијац који је анонимно говорио за Африцан Еxпонент рекао је:



"Либија је умрла са Гадафијем. Ми више нисмо нација, постали смо само група зараћених племена, села и градова. Прије је постојао само један Гадафи, а данас имате шест милиона малих Гадафија".

Иако су званичници НАТО тврдили да је сврха војне интервенције у Либији била заштита цивила, 26-годишњи студент медицине Салем мисли другачије:



"Далеко више људи је убијено од 2011. године него за све 42 године Гадафијеве владавине заједно".

Према неким процјенама, послије пада Гадафијевог режима у Либији се активирало више од 1.700 оружаних група, а ток либијске политике преузели су меци и бомбе, прије него гласачки листићи. Демократија којој се либијски народ надао никада није дошла, а да ствари буду горе, крај грађанског рата још није на видику.

Извор: Србија данас

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

росенхаим

11.10.2016 07:10

Исто сто је било са Југославиом десава се сада либији и ми би правили ТИТА од блата али нема висе Америка је урадила своје завади па владај..имали сте све многи наси људи из Србије-Босне-Хрватске исли су и зарадјивали код вас..све је то вама Гадафи говорио али нисте слусали..

ОДГОВОРИТЕ
Name

југа

11.10.2016 11:44

Свака цаст на овом коментару све је тако 100 процентно истина.

Name

Градиска

11.10.2016 08:32

Драги и добри Гадафи, а скоцила свака бува да буде расан коњ е не мозе, јаукат цете ви дуго за њим

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цццц

11.10.2016 15:28

Као и РС. Коме је јос запад донио срецу и благостање.

Name

Логика...

11.10.2016 09:05

Срецом у нас су Срби, Хрвати и Муслимани...Лаксе је кад се подкацимо, сваких пар деценија порокамо се, направимо паузу коју деценију и хвалимо се како смо оним другим .... мајку, у паузи направимо и одгојимо дјецу прво са фласицом и млијеком а послије са мрзњом...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Г

11.10.2016 10:31

Процице јос стотине година док се људи не опамете!!!

ОДГОВОРИТЕ