"Руси би могли у Хаг због гађања Алепа"

Француски председник Франсоа Оланд сугерисао је да би Русија могла да се суочи с оптужбама за ратне злочине због бомбардовања сиријског града Алепа.

Свијет 10.10.2016 | 22:14
"Руси би могли у Хаг због гађања Алепа"
Он је навео да би то суђење могло да се одржи пред Међународним кривичним судом у Хагу.

Оланд је у интервјуу за француску телевизију ТМЦ рекао и да ће можда одбити да се састане с руским председником Владимиром Путином, који би следеће недеље требало да посети Француску.

Русија је прошле недеље ставила вето на француски нацрт резолуције у Савету безбедности УН, којим се тражи окончање ваздушних напада и војних летова изнад Алепа. Званична Москва негира нападе на цивиле и истиче да су њена мета терористичке групе у Сирији.

Ни Русија ни Сирија нису чланице Међународног кривичног суда, напомиње британски Би-Би-Си.

"Има људи који су у данашње време жртве ратних злочина. Они који чине та дела ће морати да буду позвани на одговорност, укључујући пред судом у Хагу", рекао је Оланд.

"Уколико примим Путина, рећи ћу му да је то неприхватљиво. То би могло озбиљно да угрози имиџ Русије", истакао је председник Француске.

Шеф француске дипломатије Жан-Марк Еро је данас изјавио да ће од Међународног кривичног суда тражити да истражи могуће ратне злочине у Сирији.

Амерички државни секретар Џон Кери је прошле недеље такође позвао да буду подигнуте оптужнице за ратне злочине и навео да напади руске и сиријске владе на болнице "нису случајни" и да су део намерне стратегије.

(Агенције)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

МИХАИЛО МИКИЦ

10.10.2016 22:09

Прије него сто Русија буде позвана у Хаг на "Суд Правде" по мјерилима Запада треба судити земљама НАТО пакта због бомвардовања СРБије и ратног злоцина поцињеног над СРБима!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ннн

10.10.2016 22:20

Знајул они да је то Русија,а не стбија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Искрени предсједник

11.10.2016 05:48

Терористи у Француској су побили стотине људи а овај предсједник позива међународно кривично гоњење Русије једине која се у Сирији бори против тероризма

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

11.10.2016 07:49

Да их неће хапсити? Можда бомбардовати?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Демократски

11.10.2016 10:47

Ако Русија донесе закон којим забрањује да се руским војницима суди изван Русије,онда од Хага нема ниста.

ОДГОВОРИТЕ