Јао Минг амбасадор Кине на Марсу

Чувени кинески кошаркаш Јао Минг именован је за амбасадора Кине на Марсу. Он, међутим, неће морати да пакује кофере и дужност ће за сада обављати на Земљи.

Свијет 10.10.2016 | 20:27
Јао Минг амбасадор Кине на Марсу
Јао Минг ће промовисати кинеску мисију на Марс, планирану за 2020. годину.

Јао Минг, висок 229 центиметара, помоћи ће повећању интересовања за план Кине да пошаље возило на црвену планету које би се придружило Насином "Кјуриоситију".

Кина је именовала 11 амбасадора за Марс, међу којима је и писац научне фантастике Лију Цићин и тренер женске одбојкашке репрезентације Ланг Пинг.

Промотери кинеских напора за освајање Марса су и чланови дечачког бенда ТФБОYС.

Јао Минг, који је играо за НБА тим Хјустон рокетс, неће, нажалост, имати прилику да закуцава у баскету са Марсовцима, јер Кина не планира слање човека на Марс, него има планове за најближи Земљин комшилук - изградњу базе на Месецу. Није познато да ли ће део те базе бити и кошаркашки терен, јавља руски државни медиј "РТ".

Јао Минг није само познати спортиста, он је и интернет звезда захваљујући свом препознатљивом осмеху.

Кина планира да 2020. године пошаље на Марс возило на соларни погон тешко 200 килограма, које би требало да анализује атмосферу и тло на црвеној планети.

Кинеска Национална свемирска агенција је покренула кампању за придобијање подршке јавности и позвала грађане да предложе назив мисије и њен лого.

Мисија ће, ако буде успешна, учинити Кину другом државом у историји која је послала возило на Марс. Кина је 2003. године, на трагу мисија САД и Русије, послала човека у свемир.

(Агенције)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Јао Нама

10.10.2016 19:36

Скрбица за амбасадора на марс.

ОДГОВОРИТЕ