Пуне руке посла: Љепота кројена ножем

Естетским хирурзима у Републици Српској руке свакодневно пуне посла. ФЗО рефундира искључиво функционалне захвате. Тешко повући линију између захвата који се раде искључиво у естетске сврхе и осталих

Република Српска 10.10.2016 | 16:28
Пуне руке посла: Љепота кројена ножем
Живимо у времену у којем је изглед један од важних адута успјеха, како у пословном свијету, тако и у приватним, међуљудским односима. Зато бањалучки естетичари сваки дан имају пуне руке посла, а један од њих је и саговорник “Новости”, начелник Клинике за пластично-реконструктивну хирургију и опекотине у УКЦРС Никола Барош.

Најчешћи захвати на тој клиници су хирургије шаке урођених аномалија, опекотина и реконструктивна хирургија. Барош објашњава да је врло тешко повући линију између захвата који се раде искључиво у естетске сврхе и оних који су урађени у функционално-естетске сврхе.

"Под естетским операцијама у УКЦРС обављају се, на пример, корекције разних ожиљака, редукциона мамопластика, редукција дојки код увећаних дојки. Реконструктивне операције дојки се могу третирати као естетски захвати, али се раде у клиничком центру и допуштене су да се раде на рачун Фонда здравственог осигурања Републике Српске, јер су и функционалне природе."

Барош наглашава да ФЗО рефундира само оне захвате за које се процијени да су и функционалне, а не само естетске природе.

"И ми у нашој установи имамо комерцијални цјеновник за захвате које не рефундира ФЗО и он је поприлично повољан у односу на поједине приватне куће. Цијене у случају корекције дојки крећу се од 4.000 до 4.500 КМ, у зависности од случаја до случаја, а у њу су урачунати цијена импланта, боравак у болници и цио постоперативни третман."

Барош је заговорник идеје да свако ко има било какав проблем са својим изгледом има право и треба да се консултује са реконструктивним хирурзима и риеши се комплекса.

"Нема разлога да било ко буде несрећан због своје спољашњости. На срећу, у данашње вријеме, имамо прилику да уз одређене корекције изгледамо баш онако како желимо и то у сваком смислу подржавам", каж саговорник.

Сличног је мишљења и специјалиста за пластичну, реконструктивну и естетску хирургију у Приватној клиници у Бањалуци Дарко Јовић.

"Естетска хирургија у свијету, па тако и код нас, већ је толико узнапредовала и приступа јој све већи број људи, с обзиром на то да су и цијене доста прихватљивије него некада. Операције клемпавих ушију код дјеце раде се рутински, чак у амбулантама породичне медицине, тако да се естетским оперативним захватима уопште више не приступа под неком велом тајне, или са предрасудама. Лијеп изглед данас је ствар опште културе", рекао је за “Новости” Дарко Јовић.

РИЗИЦИ ЗАНЕМАРЉИВИ

Јовић објашњава да су и ризици оперативних захвата сведени примјеном модерне технологије на занемарљиви минимум.

"За 16 година рада у овој пракси још нисам чуо да је рецимо некој дјевојци тијело одбацило имплантат дојке, што се сматра највећим ризиком. Чешћи су на пример, стварање хематома или инфекција, али и они су толико ретки да су готово занемарљиви, а и кад се десе врло једноставно се санирају.

Јовић је открио да је операција клемпавих ушију 900 КМ, те интересантан податак да жене најчешће оперишу нос и уши, а мушкарци се одлучују за захвате липосукције и смањења груди.

Сарајка А. Р. (29) операцији дојки подвргла се пре четири године. Како је испричала за “Новости” разлози су били дјелимично здравствене, али претежно естетске природе.

"Имала сам проблем неједнаких груди. Уз то, на једној дојци имала сам сумњиву масу која је претила да у некој будућности постане малигна и одлучила сам да је уклоним на вријеме. С обзиром на то да је, дакле, оперативни захват био неминован, одлучила сам истовремено да их естетски коригујем. Са 'лабаве четворке' груди сам повећала на 'чврсту четворку' и тај захват у то вријеме коштао је 3.800 КМ у  код доктора Јовића", испричала је саговорница, нагласивши да је срећна и да се никада није покајала због своје одлуке.

Цјеновник УКЦ Републике Српске

Прављење нове дојке ТРАМ 5.000 КМ

Прављење нове дојке ЛД 4.000 КМ

Прављење нове дојке - протеза 2.500 КМ

Мање сложени реконструктивни захвати у локалној анестезији 400 КМ

Мање сложени реконструктивни захвати у општој анестезији 700 КМ

Сложенији реконструктивни захвати у општој анестезији 1.300 КМ

Реконструкција усног руменила по Капетанском 400 КМ

Реконструкција усног руменила осталим методама 400 КМ

Септоринопластика 950 КМ

Функционална операција носа 400 КМ

(Вечерње новости)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Универзитетска болница Фоца...

10.10.2016 15:55

Је за све у РС и БХ а и регион тата мата кад је у питању реконструктивне и пластицне операције.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ннн

10.10.2016 17:24

И ја бих да продузим.

Name

ех

10.10.2016 19:59

Ја бих да скратим