Штрајком до посла, јајима до правде

Претња плинском боцом и гађање зграде Владе јајима, могу бити израз грађанског бунта, али и пречица до радног места или крова над главом.

Република Српска 10.10.2016 | 11:04
Штрајком до посла, јајима до правде
У Парку „Младен Стојановић“ никло је у последњих неколико месеци право шаторско насеље, у коме штрајкују ратни ветерани, РВИ и други незадовољници.

Наког дугогодишњег обијања прагова канцеларија и чекања да власт реши њихове проблеме, неки грађани једину наду виде у привлачењу медијске пажње.

Да то може бити добар алат у решавању егзистенцијалних проблема показују примери бунџија којима су надлежни експресно излазили у сусрет, само да се „макну испред камера“ и „не дижу фрку“.



Тако је Жељко Благојевић, свој проблем решио јајима. Након две године тражење бесплатне правне помоћи гађао је зграду Владе Републике Српске јајима, а већ сутрадан га је у свој кабинет позвао министар правде Антон Касиповић и решио му проблем.

Давор Јериловић је после пет дана штрајка глађу испред Народне скупштине Републике Српске, привукао пажњу тадашњег премијера Републиек Српске Милорада Додика који му је обезбедио посао у „Електрокрајини“.

Прављењем драме свој дугогодишњи проблем делимично је решила породица Кузмић, која више од деценије покушава да докаже да је кућа у којој живе у њиховом власништву.



Они су деведесетих година мењали имовину у Хрватској, али 2003. је суд поништио уговор о замени. Када је на ред дошла деложација, Кузмићи су запретили да ће се запалити плином. Деложација је одложена, а после тога им је Министарство за избеглице обећало нову кућу.

Љупко Мишељић, новинар и активиста, каже да се све ово дешава, јер власт нема стратегију, него само тактику.

"Оно што се појави у медијима, решавају као најургентније, да би показали јавности да нешто раде. Решавају, дакле, појединачне случајеве, под изговором да „остали нису предвиђени буџетом“ или да је „у току израда стратегије“, а нико од њих нема појма како се праве стратегије, нити чему оне служе", каже Мишељић.



Када је у фебруару дошао у Бањалуку и започео штрајк у парку, Његош Томић, син погинулог борца из Вишеграда тражио је запослење у Хидроелектрани Дрина, тврдећи да као син погинулог борца има право на то.

"Након 17 дана штрајка, понудили су ми посао у ХЕ, и скоро 40.000 КМ у новцу, да се макнем из парка, али ја сам одбио, јер желим да истерам правду за сву децу погинулих бораца", каже Његош.

Он је и данас ту, али не зна до кад ће остати, јер му је, каже, инспекција најавила рушење шатора.

Извор: Блиц

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Цане

10.10.2016 09:07

Несто не знам презиви ли " дијете" Његос?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прочитај горе

10.10.2016 10:53

Прочитај шта су нудили Његошу а он то није прихватио.А краљ непотизма неспособни Вујичић и министар Савановић кажу како је Његош потрошио 6.000 км државног новца

Name

мами

10.10.2016 09:51

Не постоји стратегија Владе, која влада у континуитету, за ресавање запослења дјеце погинулих бораца, бога се не боје а образа не стиде! Битно је да су њихова дјеца ухљебљена у Јавне Установе, од Премијерке, Председника РС, Председника Скупстине, Тегелтије, Радмановића, Спирића, Дјокића....а сироти Његос и њему слицни могу само да обијају прагове или страјк па ко издрзи или одлазак сто даље од овог проклетства!

ОДГОВОРИТЕ
Name

милекраде додик

10.10.2016 10:17

Срам да буде све,ко не помогне овим јадницима,хајмо народе саљте паре до мене,да помогнемо људима,поздрав од великог возда.

ОДГОВОРИТЕ
Name

АxxЕ

10.10.2016 10:26

РЕФЕРЕНДУМ ПА ЦЕТЕ СВИ СКУПА У САТОРЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

ннн

10.10.2016 11:52

За нови сатор треба му дати неку донацију.

Name

Није он

10.10.2016 12:29

Како вас није срамота! Не мозе предсједник свима "средити". А залите се на "средјивање". Ајте мало радити,сељаци Семберије вапе за радном снагом а ови страјкују. Ал' неце господа за мотику, сви би у фотељу. Радом до боље Српске!

ОДГОВОРИТЕ