Размјењене тешке оптужбе у дебати

Републикански кандидат Доналд Трумп који је овај викенд изазвао прави потрес вулгарним изјавама о женама рекао је синоћ у другој предсједничкој дебати да се радило само о "мушким причама из свлачионице", и узвратио жестоким оптужбама на рачун бившег предсједника Била Клинтона који је, како је рекао, био далеко гори од њега.

Свијет 10.10.2016 | 08:13
Размјењене тешке оптужбе у дебати
Сучељавање је одржано на Универзитету Вашингтон у Сент Луису, а модератори су били новинари ЦНН и АБЦ.

На почетку друге дебате, Хилари Клинтон и Трумп насмјешили су се једно другом, али нису се традиционално руковали, констатују медији, наводећи да су на крају стиснули једно другом руку.

Дебата је готово одмах на свом почетку ушла у расправу о Трамповој сексуалној агресији према женама. Трампу је, како је рекао, неугодно због изјава али оне су ипак само "разговори из мушке свлачионице", преноси Н1.

Он је нагласио да је понашање бившег предсједника Клинтона према женама било горе од његовог:
"Код мене се ради о ријечима, а код њега о дјелима".

"Чули смо га како вријеђа жене. Чули смо га како жене по њиховом физичком изгледу сврстава по категоријама од један од десет", рекла је Хилари Клинтон.

"Рекао је да га видео представља у кривом свјетлу, али ја сматрам да је јасно свима који су га чули да снимак представља Трампа управо какав јесте", нагласила је она.

Када се ради о питању електронске поште Клинтон и коришћењу приватног мејла док је била америчка државна секретарка, она је казала да је то била погрешка, али је нагласила да никакав повјерљиви материјал није завршио због тога у кривим рукама.

Трамп је на рекао да ће ако буде изабран именовати посебног тужиоца како би провео истрагу о Хилари Клинтон јер је она довела у опасност националну безбједност.

"Добро је да неко с темпераментом попут Доналда Трампа није задужен за спровођење закона у нашој земљи", рекла је Клинтон, на што јој је Трамп одговорио: "Јер бисте били у затвору".

Клинтонова је подсјетила Трампа да му све више републиканца, због сканадала са видео-снимком, окреће леђа.
"Републиканци вас остављају", казала му је.

Она је додала да жели да њена земља буде отворена према муслиманима као и према свима другима, и нагласила да су Трампове речи о забрани уласка муслиманима у САД само поклон Исламској држави.

Опасно је и кратковидно упустити се у реторику о муслиманима какву користи Трамп, рекла је Клинтонова.

Она такође твди и да се Русија одлучила и да жели Трампа на мјесту предсједника САД-а.
Трамп је рекао да му се не свиђа сиријски предсједник Башар ал-Асад "али он убија ИС, заједно с Русијом и Ираном".

Клинтонова је такође рекла да сматра да би копнене снаге у Сирији била озбиљна грешка, и да се нада да ће Исламска држава када она дође на место предсједнице бити истјерана из Ирака.

"Све што је она учинила у спољној политици било је погрешно и било је катастрофа", казао је Трамп за Клинтон, говорећи о времену када је била државна секретарка.

Клинтонова и Трамп су се сукобили и око серије других питања попут пореза и здравственог осигурања.

Недавно је објављено да је републикански кандидат за Бијелу кућу на легалан начин можда избјегавао да плаћа порез пуних 18 година, на шта је Трамп рекао да је "бриљантно користио" америчке пореске законе како би смањио износ пореза који мора платити и додао да му је то помогло да преживи тешко раздобље на тржишту некретнина.

У расправи је потврдио да је користио велики губитак 1996. како би смањио износ пореза, али је нагласио како држави плаћа огромне порезе.

Клиноновој је поручио:
"Сви ваши пријатељи извлаче корист из те одредбе", на шта је она одговорила да ће његово избјегавање плаћања пореза подићи порез за породице из средње класе.

Када се ради о Обамакеру, систему здравственог осигурања, Трамп је рекао да је он катастрофалан и да ће се сам урушити 2017.

Дебата је одржана на начин да су дио питања постављали модератори, а дио публика. Кандидати су се могли слободно да се крећу по позорници и обраћају се директно онима који су постављали питања.

Ова је расправа била можда и кључни тренутак предсједничке кампање 2016. јер је Трампу био потребан директан вјетар у леђа ако жели да достигне Клинтон која води у анкетама, од прве дебате 26. септембра.

Извор: Н1

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

***

10.10.2016 08:18

Ако постане предсједник Трамп, онда мозе да бари и Хилари...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ах ти медији

10.10.2016 10:38

Намерно нисам хтео да цитам текст, зато сто сам сигуран да опет несто негативно писе о једној страни. Док једне кују у звезде друге покусавају да унисте.Провидно.

ОДГОВОРИТЕ