Предуго показивали стрпљење према САД

Москва је изузетно дуго показивала стратешко стрпљење према потезима Вашингтона, међутим сада су се у односима Русије и САД догодиле корените измене.

Свијет 09.10.2016 | 21:47
Предуго показивали стрпљење према САД
То је изјавио шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.

Према речима Лаврова, САД спроводе агресивне потезе који директно каче националне интересе Русије и прете безбедности земље.

„Сведоци смо коренитим изменама у смислу агресивне русофобије, која лежи у основи политике САД према Русији. Реч је не само о реторичкој русофобији, вец́ и о агресивним корацима који реално задиру у националне интересе Русије и прете безбедности земље“, истакао је Лавров у интервјуу за руску телевизију „Први канал“.

Приближавање НАТО војне инфраструктуре руским границама, размештање тешког наоружања, противракетног штита, и то све у близини граница са Русијом и њених савезника, упозорио је Лавров, представљају непријатељске акције.

Он се осврнуо и на изјаве појединих америчких чиновника који не искључују могуц́ност напада на положаје сиријске војске, оценивши да је у питању „опасна игра“.

„Добили смо поједине информације да би крстарец́им ракетама могли да гађају аеродроме како би онемогуц́или Сиријцима да лете. То је веома опасна игра, узимајуц́и у обзир да Русија, која се у Сирији налази на позив законских власти, у тој земљи има две базе на којима је распоредила ПВО“, истакао је Лавров.

Руски дипломата је оценио да је у свим тим потезима Вашингтона тешко разазнати једну заједничку стратегију.

„То се види и у односу САД према Нусра фронту. Питао сам државног секретара Џона Керија постоји ли неки тајни план да се та терористичка организација очува како би се потом искористила као главни покретач за промену власти, међутим он се клео да то није истина, као и да се против ње такође води рат“, рекао је Лавров. Русија не би желела, додао је он, да администрација америчког председника Барака Обаме оде у историју као неко ко је ојачао терористичку организацију Нусра фронт.

Извор: Спутњик

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Хасан

09.10.2016 14:00

Асад није легитиман предсједник Сирије.Тамо има 20 разлицити народа којима је досадио зулум диктатора.Ти такозвани терористи су борци за слободу.То је најобицнија галама .....терористи па терористи...........Пропаганда.....Асаду мора доци крај...Питање је ту заправо ко је терориста??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бн

09.10.2016 14:35

Нисам знао да се на арапском "живјела слобода" каже алаху екбер?!?

Name

Ре. Хасан

09.10.2016 14:43

Ти Хаски не знас ни ко је председник твоје такозване дрзаве, а Сирију ниси видијо ни у атласу. Него је теби зао сто тамо Руси тамане и босње

Name

БЛ

09.10.2016 15:10

Као прво хасан на арапском значи коњ. Казе се алаху акбар. Како нису терористи када кољу и одсјецају главе свијим муслиманима.Нити један бог и религија на свијету не подрзава убијање сви су злоупотребили бога. Православци и муслимаани су у сустини пријатељи али су нас и локално и глобално завадили и насли медју нама најгоре да владају. Владају медијима. Како никада не буде на вијестима да муслиман однесе комсији Србину баклаву и јањетине а овај за славу због пријатеља муслимана пече јање и однесе колача. Е не може јер се тако не продаје оружје и не уваљују кредити...јадни смо ли га сви на овом свијету.

Name

мујо

09.10.2016 19:07

Хасане ,, Кад си ти стиго из сирије,,,,?