Босићева апелација још чека у реду

Уставни суд БиХ још није разматрао апелацију за оцену уставности одлуке директора Агенције за статистику БиХ Велимира Јукића о јединственим критеријумима за програм обраде података са пописа становништва, а питање је да ли ће бити разматрана и на децембарској седници, иако је реч о врсти предмета који захтева хитну одлуку.

Босна и Херцеговина 08.10.2016 | 11:15
Босићева апелација још чека у реду
Апелацију је још 29. јуна поднео председавајући Представничког дома Парламента БиХ Младен Босић тражећи оцену уставности Јукићеве одлуке која је произвела дубоку политичку кризу, пише "Глас Српске".

Лист подсећа да је Јукић једнострано донео ту одлуку не обазирући се на противљење представника Републике Српске у Агенцији за статистику БиХ, Завода за статистику Републике Српске и званичника Српске.

Регистрар Уставног суда БиХ Звонко Мијан потврдио је да апелација коју је Босић упутио, још није стављена на дневни ред.

- На основу тог захтева у којем подносилац тражи и доношење привремене мере којом би била суспендована примена одлуке директора Агенције за статистику БиХ и одгођена објава резултата пописа није донесена никаква одлука. Захтев би у целини, према плану рада Уставног суда, требало да се нађе у предлогу дневног реда за пленарну седницу која је заказана за 1. и 2. децембра, али не могу да потврдим ни да ли ће наћи у предлогу дневног реда, нити да ли ће дневни ред бити усвојен - истакао је Мијан.

Он је у јуну изјавио да би Босићева апелација могла да се нађе на дневном реду седнице Уставног суда заказане за крај септембра, али се то није десило.

Правни експерт и бивши судија Уставног суда БиХ Крстан Симић рекао је да је захтев који је Босић поднио Уставном суду по природи предмет о коме се хитно одлучује, јер је затражено и доношење привремене мере.

Док Уставни суд БиХ купује време у овом случају, на захтев председавајућег Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића од 24. августа, већ 17. септембра донео је привремену меру да буде обустављена примена одлуке Народне скупштине Републиек Српске о расписивању референдума о Дану Републике, подсећа лист.

Извор: Блиц.рс/Глас Српске

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

КОКУЗАНЕР

08.10.2016 10:48

Нека чека ред ја чекам већ више од три године да моја апелација додје на ред...........доста више преко реда а ово и није неки хитан случај..........мој је хитнији вјерујте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

цињеница

08.10.2016 11:25

Бакирова апелација о 9. јануару је цекала 4 године.

ОДГОВОРИТЕ