Зашто све већи број људи тражи помоћ?

Већина људи у БиХ живи у високо стресогеним условима који су узроковани великим друштвеним, економским и социјалним промјенама уназад 20 година, што се, наравно, одражава и на ментално здравље, па је и број људи који се јаве за помоћ и подршку значајно повећан, рекла је психотерапеут - трансакциони аналитичар у Центру за заштиту менталног здравља Дома здравља Челинац Жељка Стевановић.

Босна и Херцеговина 08.10.2016 | 10:34
Зашто све већи број људи тражи помоћ?
Она је навела да је тај број реално много већи јер много људи не жели да се обрате за помоћ због страха од стигме, која је уједно и највећи проблем особа с потешкоћама у менталном здрављу.

"Стигма рађа дискриминацију која доводи до тога да се особе са потешкоћама у менталном здрављу теже запошљавају, теже рјешавају стамбено питање, теже проналазе партнера и пријатеље. Стигма и дискриминација чине да људи ћуте о својој болести", појаснила је Стевановићева поводом обиљежавања 10. октобра - Свјетског дана менталног здравља.

Према њеним ријечима, различити су фактори који доводе до поремећаја у менталном здрављу, те се зато ментални поремећаји могу јавити код људи свих професија, нивоа образовања, нивоа прихода и култура, односно на њих нико није имун.

"Када ствари гурате у ормар, једнога дана се тај ормар сам отвори, зато је важно разговарати о ономе што осјећамо с особом у коју имамо повјерења, или са неком стручном особом", поручила је Стевановићева.

"Свако улагање у превенцију менталног здравља, те правовремено откривање поремећаја битан је фактор у побољшању менталног и општег здравља, добробити и економске користи појединца и друштва у цјелини. Због тога су превенција менталних поремећаја и промоција менталног здравља од кључне важности за свако друштво, јер нема здравља, без менталног здравља", истакла је Стевановићева.

Према дефиницији Свјетске здравствене организације, ментално здравље је стање емоционалне и социјалне добробити у којем особа може реализовати своје властите могућности, да се суочава с уобичајеним животним стресовима, да продуктивно ради и да је у могућности да допринесе заједници у којој живи.

Ментално здравље не представља само одсуство менталне болести већ начин квалитетног живљења и остварења својих потенцијала. Ментални поремећај смањује могућност појединца да оствари своје циљеве и задовољи своје потребе.

Извор: Срна

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

цудо

08.10.2016 09:16

све висе људи трази помоц зато,сто им националне водје дијеле тако добру терапију која дјелује на здравље и изхрану.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нема ста нема

08.10.2016 09:45

Мислим да све висе људи зели да зиви у некаквом луксузу али за то немају пара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ме(н)тално здравље

09.10.2016 06:20

Коме да се обрате за помоц,струцњацима којих има на претек по Балкану? Здравство функционисе као и све остало. Ко це за себе реци да му треба помоц посебне врсте,мало ко.Нас цовек је навикао да се изјада брату,комсији,брици,попу,трговцу и другима јер се показало да је то супер лек.Лезање на кауцу није својствено радном цовеку.

ОДГОВОРИТЕ