Зашто су учестале акције Сипе?

Агенција за истраге и заштиту представила је данас резултате акција проведених у протеклих неколико дана, те најавила нове акције с циљем сузбијања организованог криминала, али и нова хапшења.

Босна и Херцеговина 07.10.2016 | 18:45
Зашто су учестале акције Сипе?
У оквиру акције "Снимак", покренуте на основу репортаже италијанског новинара који је, наводно у Сарајеву, забиљежио илегалну куповину оружја за "Исламску државу", ухапшено је 5 особа и заплијењен дио оружја који је приказан на снимку.

Четворица ухапшених од раније су познати полицијским органима, али су довођена у везу са опојним дрогама, а не шверцом оружја. Пети ухапшени је италијански новинар који је снимио и објавио репортажу, али се испоставило, мада још незванично, да је у питању превара, те да је особама које се виде на снимку новинар платио да одглуме сцену илегалне продаје оружја.

"Потпуну истину још немамо. Имамо одређене назнаке и признања, а пронађен је и дио оружја са снимка. Настављамо истрагу и вјероватно ће током идуће седмице бити све ријешено", каже вршилац дужности шефа Криминално-истражног одјељења Сипе Вахидин Шахинпашић.



Припадници Сипе похвалили су се и резултатима акције кодног назива "Папирус", односно разбијањем криминалне групе која се бавила крађом идентитета и кривотворењем путних исправа БиХ за потребе припадника криминалног миљеа и то из земаља окружења. Ухапшено је 10 особа, а за двије се још трага, које су на основу 36 лажних идентитета израдиле исто толико кривотворених докумената, а потврђена је и крађа још 42 идентитета.

"Већи број лица која су израдила те документе су из Србије и Бугарске. Ти документи плаћали су се и до 10 хиљада евра, а коришћени су и на тероторији осталих континената", истиче Ђахинпашић и додаје да је акција "Папирус" изведена у сарадњи са колегама из Србије који су прије неколико мјесеци у Србији пронашли двије лабораторије за производњу лажних докумената.

У сарадњи са полицијским агенцијама Србије и Црне Горе, Сипа је у акцији "Зеница" ухапсила 3 лица због злоупотребе опојних дрога на међународном нивоу.

Акције "Лист" и "Бокс" су још у току, а до сада је слободе лишено 30 лица која се доводе у везу са недозвољеном трговином акцизним робама, првенствено дувана.

Из Сипе најављују нове акције и нова хапшења с циљем сузбијања организованог криминала и корупције. На питање да ли учестале акције Сипе протеклих дана имају везе са недавном суспензијом главног тужиоца БиХ Горана Салиховића, у Агенцији за истраге и заштиту нису одговорили.



БН телевизија

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Која

07.10.2016 15:39

Фаза 2. Детердзент из Федерације иде под санкције и одлуком владе РС се отклања са полица у РС. Тешки и мрачно да и долазе. Миле је умоболан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НЕ МОГУ

07.10.2016 16:00

ДО САДА ЈЕ БИЛО НЕ МОГУ ОНИ МЕНЕ ТОЛИКО МАЛО ПЛАТИТИ КОЛИКО ЈА МОГУ МАЛО РАДИТИ. КОД НАС СЕ ТО ПРЕТВОРИЛО НЕ МОГУ ОНИ НАС ТОЛИКО ПОХВАТАТИ, КОЛИКО МИ МОЖЕМО НАКРАСТИ. ДОЂЕ МИ ЖАО ТИХ МОМАКА ИЗ СИПЕ.СПАВА ЛИ ТО, ПИТАМ СЕ, УОПШТЕ.КАКО ОН ВЕЛЕ ЉУДИ КАД БИ У ОВОЈ ЗЕМЉИ СЈЕКЛА РУКА ЗА КРАЂУ НЕ БИ СЕ ИМАО КО ПОЗДРАВИТИ С КИМ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МОРЕ

07.10.2016 16:31

Ха, ха, ха...... Баш духовит коментар. Али, не брините Ви. СИПА има пуно младих, способних полицајаца, жељних рада и резултата. Не могу се они тако лако уморити. А сада имају правог оперативца на челу истрага. Доказано храброг и непоткупљивог. Браво Шаја.

Name

Миро Семберац

07.10.2016 16:03

Само бацање прасине у оци народу .. Ко и до сад,оптузницаа нема, сви це бит касније пустани ,неко прије неко касније зависи од тога ко висе подмазе полицију и тузиоце...тако је то кад сви оце пара

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милун

07.10.2016 16:08

Зеле да поруце после свега овог како има дрзаве Беј ха.Апелујем на народ да буде хладне главе и не насједа на ове провокације из сарајева, јос мало па це се овом нарусавању суверенитета и територијалног интегритета дрзаве РСрпске стати у крај

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПОYY!!!1!

07.10.2016 16:26

СНСД је изгласао СИПА. Поyy

Name

РадикалНО

07.10.2016 17:17

Смијурија од хапшења. Тек да испадне како нешто раде. Милијарде опљачканог новца у БиХ а они хапсе глумце статисте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

07.10.2016 17:25

Поздрављам сваку акцију против криминала, ма ко је проводио. Међутим, СИПА је неактивна у борби против исламског радикализма и у хапшењу оних који су чинили злочине над Србима. То важи и за Тужилаштво БиХ. Те две институције треба много да раде у том правцу да би стекле поверење српског народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор

07.10.2016 19:39

Засто СИПА не хапси криминалце у Палама?

ОДГОВОРИТЕ
Name

бака СИПИ

08.10.2016 07:56

Драга брацо И сестре,најхитније вам је да спасавате сироцице.Одборник у Бањалуци Дусан Цајиц(СНСД)је јавно позивао СИПУ да удје у ЦЗСР Бањалука ,да спасава сироцице,цак је пријетио страјком гладју.СПАСАВАЈТЕ СИРОЦИЦЕ АКО БОГА ЗНАТЕ.

ОДГОВОРИТЕ