Свако може да постане милионер до 30-те.

Стив Сиболд, човек који је постао милионер тако што је проучавао начин пословање 1.200 најбогатијих људи света и учио од њих, каже да у економији којом влада слободно тржиште, свако може да постане богаташ до 30. године.

Занимљивости 07.10.2016 | 08:24
Свако може да постане милионер до 30-те.
Портал "Бизнис инсајдер" направио је листу од 11 ствари које би сваки човек до 30. године требало да уради уколико жели да се нађе у друштву оних који на рачуну имају најмање седам цифара.

 
1. Фокусирајте се на зараду

У данашњем свету не можете да постанете милионер штедећи, већ искључиво зарађујући новац, каже Грент Кардоне, човек који је са 21 годином био у дуговима, а већ са 30 постао милионер.

- Све што треба да урадите је да се фокисирате на то да ваш приход стално расте. Нема везе што трошите новац, битно је да чините све што је у вашој моћи да ваша зарада буде све већа и већа - каже Кардоне, који данас зарађује око 170.000 долара месечно.

2. Развијте неколико извора прихода

У студији Томаса Корлија, који је направио петогодишње истраживање о милионерима, открива се да су сви имали неколико извора прихода. Чак 65 одсто милионера новац је зарађивало из најмање три извора, 45 одсто новац је генерисало из бар четири, док је 29% богаташа новац зарађивало са пет и више страна. Ови извори најчешће подразумевају зараду од некретнина, берзанског пословања и партнерских послова.

3. Штедите како бисте инвестирали

"Једини разлог због којег треба да штедите новац јесте да би га касније инвестирали у нешто. Своју уштеђевину ставите на рачуне које никада нећете користити осим онда када сакупите довољно средстава за исплативу инвестицију. Ово ће вас приморати да испуните и тачку 1. (повећавање прихода)", каже Грент Кардоне.

4. Будите одлучни

"Избегавајте летаргију када је у питању доношење одлука", пише Такер Хјуз, који је већ са 22 године постао милионер. Он саветује да сви "сачувају своју менталну снагу" доношењем једноставних одлука што је брже могуће.

"Постаните као аутопилот. Агресивно развијајте способност доношења одлука и смањите губитак времена на минимум. Ја већ знам шта ћу да обучем следеће недеље. А ви?", пише Хјуз.

5. Не хвалишите се - намећите се

"Свој први скупоцени сат и аутомобил купио сам тек онда када се у мој посао сливао новац из неколико различитих извора. Чак и кад сам постао милионер, возио сам стару 'тојоту камри'. Будите познати по својој радној етици, а не стварима које можете да купите", каже Кардоне.

6. Промените свест о новцу

"Богаћење почиње с начином размишљања о стицању новца. На крају дана, тајна је увек иста: мислити. Док маса верује да је богаћење нешто што је далеко од њихових могућности, богаташи знају да зарађивање новца почиње од размишљања", каже Стив Сиболд, још један од људи који су сопственим радом зарадили милионе.

7. Инвестирајте у себе

Најсигурнија инвестиција коју можете да направите је инвестиција у сопствену будућност. Читајте најмање 30 минута дневно, док возите слушајте радио-станице које емитују паметне ствари, и стално тражите квалитетне менторе. Не треба да будете изванредни само у свом пољу рада, већ морате бити свестрана особа која може да разговара о било којој теми: невезано од тога да ли је у питању политика, спорт или нешто у вези са финансијама. Конзумирајте знање као што конзумирате ваздух.

8. Одбаците фиксну плату

Богати људи обично су сами своји послодавци, те и сами себи одређују плату. Сиболд каже да "врхунских радника има и у конвенционалном бизнису 'од 9 до 5'", али наводи да је то најспорији пут до напредовања, пре свега јер се представља као "најсигурнији". Они најбољи знају да је најбржи пут до богатства када сте сам свој газда.

9. Поставите циљеве и визуализујте их

Ако желите да зарадите много новца, морате имати јасан циљ а затим и специфичан план за његово остваривање. Новац се неће тек тако појавити - морате да га зарадите. А за то су потребни фокус, знање и много рада.

10. Проводите време с људима којима се дивите

Ендрју Карнеги, који је био потпуни сиромах пре него што је постао најбогатији човек у САД, тврдио је да је једина формула за богаћење тзв. теорија "Матер Минд". Она подразумева да се окружите талентованим, интелигентним људима који деле вашу визију, јер је савез креативаца далеко јачи него индивидуално мишљење. Притом, временом постајете попут људи с којима проводите време - дакле богати. Између осталог.

11. Циљајте на 10 милиона, не на један

"Највећа финансијска грешка коју сам направио је што нисам био довољно амбициозан. Охрабрујем вас да идете ка великој заради. Тражите десет уместо једног милиона. Не постоји мањак новца на овој планети, само мањак људи који не размишљају довољно широко", закључује Кардоне.

Блиц
фото:интернет

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

цупс

07.10.2016 06:33

"Будите проклети сто висе мозете", фали тај дио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босанац

07.10.2016 07:14

па небавимо се сви политиком

ОДГОВОРИТЕ
Name

Највазније

08.10.2016 13:08

12. Уколико сте син Милорада Додика, узмите кредит од 3 милиона и ето га, вец сте милионер. Народ це врацати.

ОДГОВОРИТЕ