Радиоактивна вода процурила у Фукушими

Вода високе радиоактивности процурила је из отпадног резервоара у нуклеарној електрани Фукушима, која је прије пет година била тешко оштећена потресом и цунамијем, објавили су у петак јапански медији.

Свијет 07.10.2016 | 07:34
Радиоактивна вода процурила у Фукушими

Око 32 литре опасног садржаја процурило је кроз пукотину на резервоару у Фукушима Даичи нуклеарној електрани и помијешало се с кишницом на тлу. Проблем је саниран тако што су радници у електрани премјестили дио отпадних вода из једног резервоара у други, толико да се ниво садржаја у оштећеном резервоару спустио испод мјеста на којем је настало оштећење.

Од марта 2011, кад су у електрани тешко оштећена три од шест нуклеарних реактора, у њих је убризгавана вода потребна за хлађење, а изграђено је више од 1000 резервоара у којима се радиоактивна вода задржава. Но, од готово почетка процеса постоји проблем с истјецањем воде из резервоара, која потом завршава у Тихом океану.

Прије три године јапански премијер Схинзо Абе увјерио је чланове Међународног олимпијског одбора да је ситуација у оштећеној "нуклеарки" под контролом, што је помогло Токију у добијању домаћинства Олимпијских игара 2020. године.

Извор: Хина
Фото:  Илустрација: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар