Студенти траже паузу да би ишли на џуму

Студентски парламент Универзитета (СПУ) у Сарајеву упутиће иницијативу Сенату да се за вријеме клањања џума намаза петком у подне не одржавају предавања и испити на факултетима, што поједини професори оцјењују као недопустиво.

Босна и Херцеговина 06.10.2016 | 21:49
Студенти траже паузу да би ишли на џуму
"Ми смо на основу иницијативе студената овај приједлог размотрили и најавили да ћемо га упутити као иницијативу, међутим ово још није званични захтјев. Неки медији су мало окренули причу, али не видим ништа спорно у томе да се студентима дозволи пауза од највише сат времена седмично због вјерских обавеза.

Такође не бисмо имали ништа против да колеге друге вјероисповијести имају сличну иницијативу", рекао је за "Независне" Харис Захирагић, предсједник СПУ.

Он је истакао да таква иницијатива нема никакве везе са секуларизмом у БиХ, те да је то "право сваког од нас да његује своју вјерску традицију".

Азра Хаџиахметовић, професор на Економском факултету у Сарајеву, каже да први пут чује за такву иницијативу и сматра да би било претјерано да се такви захтјеви званично постављају на нивоу Универзитета.

"Лично сам заиста толерантна када су у питању такве ствари и имам потпуно разумијевање за све студенте, чак водим рачуна о томе, као и већина мојих колега, да се изађе у сусрет студентима када су празници у питању.

Мислим да је сасвим у реду да на томе остане, јер ако кренемо са таквим иницијативама, сутра можемо доћи у ситуацију да нам траже слободне дане и за неке друге ствари и онда то иде у недоглед", рекла је Хаџиахметовићева.

Славо Кукић, професор на Економском факултету Свеучилишта у Мостару, рекао је да је упознат са овом иницијативом студената и да овакве ствари нису допустиве.

"У једној секуларној држави каква је БиХ ово се не би смјело дешавати ни на једној страни, не само када су Бошњаци у питању, јер ово неће донијети ништа добро", истиче Кукић.

Он каже да је сигуран како студенти ово не раде на своју руку, него да су они само експоненти идеологије која промовише овакве вриједности.

"Чак сам убијеђен да ово нема никакве везе ни са Исламском заједницом, него са дијелом странке СДА која његује те екстремистичке вриједности, и студенти су ту само жртве политике'', рекао је Кукић.

Иван Шијаковић, професор на Факултету политичких наука у Бањалуци, каже да су људи постали жртве вјерске идеологије, а то се посебно види међу млађом популацијом као што су студенти.

Извор: Независне новине

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Драган

06.10.2016 19:56

Упишите верске школе, па џумајте по цео дан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИХАИЛО МИКИЦ

06.10.2016 20:55

Федерација БиХ све висе постаје исламска дрзава у срцу Европе. Због тога је најбоље Босну подјелити измедју хрвата и СРБа а муслимане зицом оградити и оставити у њиховој дрзави да клањају по цијели дан!

Name

Бијељинац

08.10.2016 09:56

Већ сте покусали ал вам се није остварило са ноликом масинеријом ЈНА.

Name

Ре. Бијељинац

08.10.2016 17:20

А у тој ЈНА су ратовали сингапурцани, јел тако?! Упрцо си прошли пут на време, и опет цацкас мецку, следи с миром, видим да ти нико не прави проблеме у Републици Српској

Name

Мина

06.10.2016 20:06

Полако али сигурно се остварује Алијин сан

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

10.10.2016 13:35

Нек иду у Сирију па нек тамо лелецу кад Руси праве паузе

ОДГОВОРИТЕ