Србији "плус" за Параду, а "минуси" за...

Напредак Србије у извештају Европске комисије биће оцењен као "умерено позитиван", са низом замерки у неколико кључних области, сазнају "Вечерње новости".

Србија 06.10.2016 | 10:50
Србији "плус" за Параду, а "минуси" за...
Београдски лист наводи да су замерке упућене на владавину права, дијалог са Приштином, сарадњу са Хагом и спољну политику.

“У нацрту извештаја, који је у седишту ЕУ прошлог петка представљен српској страни, констатовано је да је потребно убрзати спровођење постигнутих споразума између Београда и Приштине, поготово око телекомуникација и енергетике, као и постићи договор око отварања нових тема. Београду се замера и што се оглушава на одлуке Трибунала, поготово када је реч о изручењу троје радикала који се терете за непоштовање суда“, пишу Новости.

Додаје се да ће се од Србије тражити да, како напредују преговори о чланству, усаглашава своју спољну политику са ЕУ.

“Неће бити директног захтева да уведемо санкције Русији, али ће бити побројани сви видови сарадње и контакти на високом нивоу између Београда и Москве, укључујући и посету премијера Дмитрија Медведева, уколико до ње дође до краја октобра. Очекивања Брисела биће да Србија у већој мери координира са ЕУ, када је реч о доношењу одлука и резолуција у међународним институцијама“, пишу Новости.

Неколико "минуса" забележено је и у најважнијим поглављима 23 и 24, о правосуђу и владавини права.

“Критичких тонова има у деловима који се односе на реформу правосуђа, борбу против корупције и на медијске слободе. Уграђене су и "примедбе" појединих држава чланица на Акциони план за остваривање права националних мањина, а истакнут је и значај улоге цивилног друштва и независних институција у демократизацији земље, као што је био случај и у досадашњим извештајима. Финални документ ће се највероватније осврнути и на случај Савамала, односно Брисел ће истаћи нужност расветљавања тог догађаја“, наводе Новости.

С друге стране, Београд ће бити похваљен за макроекономски напредак и позитивне привредне показатеље.

“Плус ће добити и "Парада поноса", која је протекла без инцидената.У извештају ће бити наведено да је Србија учинила извесне позитивне кораке у вези са унапређењем регионалне сарадње, да Београд није подржао референдум у РС, а биће осврта и на захлађење које је већ неколико месеци приметно у односима Београда и Загреба. Да ли ће у извештају бити наведена препорука Европском савету да отвори нова поглавља са Србијом, зависиће, пре свега, од Немачке и Велике Британије, које за то још нису дале своју сагласност, пре свега због незадовољства развојем дијалога Београда и Приштине“, закључују Новости.

Извор: Вечерње новости
Фото: Тхинкстоцк

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

РадикалНО

06.10.2016 11:48

Хахаха само плус за педербал...

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИХАИЛО МИКИЦ

06.10.2016 14:52

То знаци СРБији плус за сирење неморала и морални унистење градјана својих а минус за оцување свих људскиХ драгоцјености српског народа. ОЈ КУКАВНО СРБСТВО УГАСЕНО!

Name

ХМ

06.10.2016 12:24

Србији "плус" за Параду, а "минуси" за...РЕФЕРЕНДУМ

ОДГОВОРИТЕ