Апсурд: Пилетина скупља од прасетине

Прасићи се у Републици Српској продају од 2,20 до 2,50 марака по килограму, што је за марку и по мање од реалне цене.

Република Српска 06.10.2016 | 08:01
Апсурд: Пилетина скупља од прасетине
Мада звучи невероватно, прасетина је јефтинија и од пилетине, која тренутно, по килограму живе ваге, кошта око три марке.

Међу очајним узгајивачима је и Драган С. из Лијевча, који каже да му се не испати продавати прасад по тако ниској цени, али да нема другог избора.

"Већ сам на губитку. Већину сточне хране сам куповао и новцем који бих сада добио за прасиће не би покрио ни те трошкове, а о заради да не говорим. Ако их не продам за седам-осам дана, добиће на килажи и тек онда не знам шта ћу са њима" наводи Драган.

Додаје да ни предстојеће славе не могу „извући ситуацију“, јер ће прасад тада имати око 50 килограма, док се за славску трпезу траже теже свиње.

Мишо Маљчић, председник Удружења узгајивача свиња истиче да прогнозе нису оптимистичне и да се, по свему судећи, цене неће мењати у наредна два месеца.

"Ова цена је дотакла дно, нерентабилна је и не може више падати. Проблем је што нико од товљача не купује свиње за тов, јер је неизвесно колико ће се такве свиње тражити, па имамо ситуацију да је  понуда већа од потражње. Држава им не осигурава пласман, што утиче на читав ланац узгоја" сматра он.

Тврди да су прасићи од 20 до 25 килограма, који се продају по 2,20 и 2,50 КМ „сами себе појели“, те да продавци од њих немају ништа.

"Пре два дана, и ја сам продао прасиће испод сваке цене. Ситуација на тржишту толико је апсурдна да је најбоље да нико ништа не производи и не узгаја" разочаран је Маљчић.

Да прасад никад нису били јефтинији, показује и пример једног друштва из Бањалуке. Они су, уместо роштиља, којег иначе купују за дружења викендом, пазарили прасе од 20 килограма.

"Нас десетак је скупило паре и купили смо прасе, које смо платили око 45 марака. Раније, исту килажу бисмо платили дупло скупље, па је наш избор увек падао на роштиљ" појашњава један од момака.




Пада и цена сточне хране

Пољопривредници страхују да ће, због добрих приноса, падати и цене сточне хране.

"Кукуруз и пшеница су добро родили, што ће довести до вишка хране за стоку, а самим тим и драстичног пада цена. Опет ће на удару бити пољопривредни произвођачи, јер неће знати куд са толиким житом" сматра Мишо Маљчић.

Извор: Блиц

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Дентана

06.10.2016 06:26

Апсурди су свуда око нас,Од препуног клиницког центра у Бањалуци,све смо болеснији народ-без ироније.Доктори бјеже из Бих,ови који остају ризикују нападе од правом незадовољних хорди болесника.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аха

06.10.2016 06:53

Да је прсетина квалитет јели би је и муслимани. Зато је забрањена. Исто да је квалитет била би цијена ко телетине. Квалитета се плаћа јаране

ОДГОВОРИТЕ
Name

месар

07.10.2016 14:50

И Исус је крсцанима забранио свињетину,али они узимају из Библије сто њима одговара,а не сто је Исус реко.

Name

АxxЕ

06.10.2016 07:04

xД Питали се итко засто је то тако !! Нека нама насег Додика и Референдума и Србства!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ман се прасади

06.10.2016 07:09

Ман се прасади Драгане, има да пропаднеш скроз. Прецедник је свом Вучку дао монопол на прасетину у БиХ, довољно је прочитати о увозу из Србије. РС служи да купује смеће из Србије, све што не задовољава квалитетом да се извози у Европу и маћеху Русију. Телетина и јаретина Драгане, сконтај какве контакте у Италији и уживај, извози, прави паре! Свињетина у БиХ МОРА бити из Србије или ништа, док Србија себи увози исту из Европе и увлачи им се у дупе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бас

06.10.2016 07:49

Један амбасаор е велики производјац пилецег меса и јаја. Браво за амбасадора!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дејан

06.10.2016 07:50

Хај доста висе. Стално несто кукате. Није добро кад година није родна и онда могу да разумијем васе кукање али сад опет кукате иако је година била веома родна јер тобозе не знате ста цете са толиким уродом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Патеник

06.10.2016 16:53

Лијепа моја људино ова цијена годи само нерадницима као сто си ти и сто си науцио све џабе да имас. Да хоце кола хљеба и кила меса бити 20 КМ да таки као ти виде како је зарадит и радити на њиви.

Name

Тетак мата

06.10.2016 18:08

У Славонији каже комшија комшији дабогда ти родило јер ће онда бит све јефтино

ОДГОВОРИТЕ