Бесплатне интеррејл карте за тинејџере?

Европска комисија спремна је да размотри могућност да сви млади Европљани када напуне 18 година добију бесплатне интеррејл карте.

Свијет 06.10.2016 | 07:45
Бесплатне интеррејл карте за тинејџере?
Бесплатне карте за путовања возом по Европи за тинејџере предложили су европосланици као један од начина за борбу против ширења евроскептицизима по континенту.

“Спремни смо да то размотримо”, рекла је европска комесарка за транспорт Виолета Булц европосланицима који су се окупили у Стразбуру на пленарној сједници Европског парламента.

Интеррејл (ИнтерРаил) карте омогућавају младима да јефтиније путују возом у тридесетак европских земаља у том систему.

Комесарка је рекла да су је задивили “отвореност и ниво амбиције” посланика Европског парламента који су предложили бесплатне карте за младе из ЕУ за путовања возом по континенту, пренио је данас ЕурАцтив.цом.

Истичући да је то “сјајна идеја”, Булц је рекла да жели “пажљиво” да размотри приједлог – потенцијалне трошкове, финансирање и административну изводљивост.

Такође је Комисија спремна да преиспита “постепено” ширење приједлога на друге видове транспорта, казала је европска комесарка.

Бесплатне карте за путовања возом као противотров за политичку слабост широко су подржали европосланици из главних политичких група, укључујући групе Европска народна партија (ЕПП), Прогресивни савез социјалиста и демократа (СД), Зелени и Савез либерала и демократа за Европу (АЛДЕ).

“Уверен сам да интеррејл карте за Европу на 18. рођендан младих могу да буду ‘светионик’ за развој заједничког европског идентитета у различитости”, рекао је лидер групе ЕПП Манфред Вебер (Wебер).

Приједлог се суочава са бројним отвореним питањима око изводљивости и, што је вероватно још важније, око његовог значаја за рјешавање озбиљних изазова са којима се ЕУ данас суочава, укључујући незапосленост младих.

Истовремено би Комисија морала да нађе 1,2-2,88 милијарди евра у буџету ЕУ за финансирање шеме.

Итеррејл карте коштају између 200 и 480 евра и, према групи ЕПП, користи од иницијативе бесплатних карата могло би да има око шест милиона младих Европљана годишње.

Поред тога, Малта, Кипар, Естонија, Летонија и Литванија нису дио интертејл система па би Комисија морала да истражи која је најбоља могућност да се шема тако спроведе да укључи све младе грађане ЕУ.

Истовремено бројни европски званичници указују да евроскептицизам и популизам не јачају међу младима, већ међу старијима.

Чак и они који подржавају програм признају да “огромни изазови” са којима се Европа суочава умањују значај иницијатива као што је ова.

“Али, негде мора да се почне, није довољно само ударати по Европи све време”, рекао је један званичник ЕУ који је желио да остане анониман.

“То не делује као да је много али је понекад довољна само искра да потпали пламен који гори заувек”, сликовито је рекао Вебер.

Европосланици предлажу да се финансира пилот пројекат и испита стање. Међутим, групе ЕПП, Социјалисти и Зелени одлучиле су да се у нацрт буџета за 2017. не укључи амандман о том програму, чиме се он одлаже барем до 2018.

У групи ЕПП сматрају да програм не треба да се финансира само из ЕУ фондова, већ и од стране компаније Интеррејл.

Како се наводи, програм би требало да буде потпуно оперативан до 2018. године.

Извор: Новимагазин.рс

Коментари / 0

Оставите коментар