Данас је 16 година од "Петог октобра"

Данас се навршава 16 година од демократских промјена у Србији, када је 5. октобра 2000. године, након масовних демонстрација присталица Демократске опозиције Србије /ДОС/, с власти отишао дотадашњи предсједник Савезне Републике Југославије Слободан Милошевић.

Србија 05.10.2016 | 07:39
Данас је 16 година од "Петог октобра"
Масовна окупљања грађана, на позив лидера ДОС-а, услиједила су пошто је Изборна комисија оспорила побједу кандидата ДОС-а Војислава Коштунице на изборима 24. септембра.

Лидери ДОС-а инсистирали су да је Коштуница већ у првом изборном кругу побиједио противкандидата Милошевића, док је Изборна комисија саопштила да је кандидат ДОС-а освојио 49 одсто гласова, због чега је најављен наредни круг гласања.

Прваци ДОС-а су то одбацили, и услиједио је позив грађанима на протесте, као и на генерални штрајк који је кулминирао протестом рудара у Колубари.

За централно мјесто протеста одређен је простор испред здања Дома Народне скупштине у Београду.

Протест који је затим одржан у центру Београда био је најмасовнији од почетка деведесетих година двадесетог вијека, а у српску пријестоницу су тог дана, 5. октобра, дошли организовано и масовно грађани из унутрашњости који су подржавали тадашњи ДОС.

Иако је полиција настојала да некако заустави или омете колоне које су се упутиле ка Београду, све су блокаде на крају биле пробијене.

Масовни упад демонстраната у здање тадашње Савезне скупштине, у више таласа, услиједио је тог 5. октобра поподне, када је заузета и оближња полицијска станица у Улици мајке Јевросиме, у којој је било смјештено одељење МУП-а за општину Стари град.

Паралелно је у више налета дошло до напада на оближњу зграду РТС-а, гдје је запаљено приземље, а пожар се проширио и на спрат.

То поподне испред зграде РТС-а биће упамћено и по доласку багеристе Џоа, који се придружио демонстрантима, улетивши у приземље зграде у Таковској и тако постао један од симбола "Петог октобра".

Милошевић се током наредног дана коначно обратио јавности, када је саопштио да је претрпио изборни пораз, чему је претходио његов разговор са Коштуницом.

Коштуница је 7. октобра 2000. положио заклетву пред посланицима Савезне скупштине, који су засједали у Сава центру.

Током петооктобарских демонстрација повријеђено је више од 60 грађана, а двоје је изгубило живот, Јасмина Јовановић, која је погинула након што је пала под багер, и Момчило Стакић, који је доживио срчани удар.

Децембра исте године услиједили су ванредни републички избори, на којима је ДОС освојио готово двије трећине гласова.

Извор: Срна

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Читај Миле!

05.10.2016 06:21

Баји само багером у шљивик, одмах би га инфаркт опалио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИХАИЛО МИКИЦ

05.10.2016 06:23

Од 5 Октобра остала су градјанима СРБије само празна обецања ДОС-а и ниста висе. Народ је преварен и намагарцен од ДОС-а висе него од било кога другог у прослисти СРБије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Михаило

05.10.2016 17:40

Јесте народ преварен,у праву си.Поставља се питање,да ли је бар онај народ који је тог дана зарио и палио то и зелео? Мозда је то доказ, да стварно за (неције) идеале гину будале. Увек је било да на такве "зурке" типа 5. октобра стигну они најбрзи али не и најпаметнији а после се зале како су преварени.