Партнер „Фамоса“ присвојио земљиште

Земљиште бивше државне Фабрике мотора Источно Сарајево вриједно неколико милиона марака прешло је у власништво „Мофаса“ новоформираног предузећа на имовини „Фамоса“, иако је уговором о оснивању било прецизирано да „Мофас“ преузме само машине и производну халу, не и земљиште, открива пословни портал ЦАПИТАЛ.ба.

Република Српска 04.10.2016 | 22:56
Партнер „Фамоса“  присвојио земљиште
Предузеће „Фамос“ формирало је прошле године ново предузеће – „Мофас“ са партнерима из Њемачке и Тешња. У новоформираном предузећу већински удио имају њемачка фирма „Паул Бернхардт“ и фирма из Тешња „Ин Тајм“, док 49 одсто власништва има „Фамос“.

Према информацијама ЦАПИТАЛ-а уговором је било прецизирано да у новоформирано предузеће уђу само машине и производна хала „Фамоса“, а не и земљиште и зграда у којој се налази администрација тог предузећа.

То је било земљиште општине Источно Ново Сарајево, које је она пребацила на „Фамос“, да би га он могао заложити за милионски кредит Инвестиционо-развојне банке (ИРБ) РС, потребан за реструктурисање фирме.

Прије него што је уступила спорно земљиште „Фамосу“ Скупштина општине је донијела одлуку којом тражи накнаду уколико дође до приватизације предузећа. До приватизације је дошло, а општини накнада није исплаћена.

Још један проблем је што је спорно земљиште под хипотеком и требало је да пређе у власништво ИРБ-а, који је активирао хипотеку јер „Фамос“ није враћао кредит вриједан три милиона који му је одобрен 2012. године.

Саговорници ЦАПИТАЛ-а истичу да је потпуно нејасно на који начин је то земљиште уписано као власништво „Мофаса“.

Документација која је у посједу ЦАПИТАЛ-а показује да је од око 48.000 квадратних метара општинског земљишта које је било на „Фамосу“, сада као власништво „Мофаса“ уписано 35.030 квадратних метара.

Општина тражила накнаду у случају приватизације

Све је кренуло давне 1999. године када је Влада РС донијела одлуку да са Министарства одбране спорно земљиште са објектима пренесе на трајно коришћење са правом располагања на општину Српско Ново Сарајево.



Ради се о 1,06 милиона квадратних метара земљишта са објектима и инфраструктуром комплекса касарне „Слободан Принцип – Сељо“, комплекса „Павливац“ око 400.000 квадратних метара, комплекса „Славиша Вајнер Чича“ површине око 250.000 квадрата, те комплекса „Акумулаторска станица“ површине око 8.000 квадратних метара.

Након што је покренута прича о реструктурирању „Фамоса“, Влада РС 5. априла 2012. године мијења ову одлуку на начин да на Фабрику мотора пребацује дио земљишта касарнског комплекса „Слободан Принцип – Сељо“. Ради се о приближно 48.000 метара квадратних земљишта.

Само два мјесеца касније, 14. јуна, Републичка управа за геодетске и имовинско -правне односе доноси рјешење којим земљиште дато на коришћење претвара у власништво „Фамоса“.

У септембру исте године Скупштина општине Источно Ново Сарајево донијела је одлуку да неће покретати спор против овог рјешења Геодетске управе, али је затражила од Владе РС да активно учествује у евентуалном процесу приватизације „Фамоса“ те да им у случају приватизације буде исплаћена накнада за земљиште.

Ћосић: Тражићемо назад 10 дунума земљишта

Начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић каже за ЦАПИТАЛ да у преносу права својине над земљиштем са „Фамоса“ на „Мофас“ нема ништа спорно, те да ће општина тражити да им се врати десет дунума земљишта.

„Ми ћемо тражити дио земљишта који „Мофасу“ не треба, јер кроз тај један дио пролази саобраћајница коју планирамо градити. Други дио ћемо оставити „Мофасу“, јер је то предвиђено регулационим планом за Пословну зону „Врањеш“, али дио који им не треба ћемо тражити да врате, с обзиром на то да су 2012. одборници донијели одлуку да им се земљиште препише у циљу добијања кредита ИРБ-а“, рекао је Ћосић.

Он је истакао да општинске власти желе да „Мофас“ ту остане јер добро ради и запошљава 96 радника.

„Ми тражимо да нам се врати десет дунума који су нам битни за саобраћајницу и то земљиште није преписано на „Мофас“ и оно је и даље на ‘Фмосу'“, рекао је Ћосић.

Директор „Мофаса“ Бранко Кењић само је кратко за ЦАПИТАЛ рекао да је све урађено у складу са уговором о оснивању.

Међутим, саговорници ЦАПИТАЛ-а тврде да се уговором о оснивању није могло преузети земљиште, јер елаборатом о приватизацији то није предвиђено.

Наши извори тврде да је „Мофас“ то земљиште морао да плати или општини Источно Ново Сарајеву или ИРБ-у уколико је ИРБ активирао хипотеку.



„Скупштина општине је дала земљиште, али је јасно навела да тражи накнаду у случају приватизације. „Мофас“ је крајем прошле године уписан као власник тог земљишта на крајње упитан начин, јер нема доказа да је било какав уговор потписан нити да је земљиште било коме плаћено“, нагласио је наш извор.

„Фамос“ је прошлу годину завршио са губитком од 8,4 милиона КМ, док је минус „Мофаса“ износио 758.118 КМ.

(Цапитал.ба)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Страсно

04.10.2016 21:41

Овдје је очито да је Влада РС изгледа највећи непријатељ народа РС.Овдје се играју доношењем одлука као мала дјеца,нико ништа не плаца а добија огромне вредности.Или се уствари све плаца али коме?

ОДГОВОРИТЕ
Name

преузимање

04.10.2016 23:35

Овај Фамос тј. Мофас узели Свабе и Босњаци, онај на Палама неки Турцин Идрис Фатих,...срби раде за њих...занимљиво, хммм

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

05.10.2016 07:03

Систем је разрадјен, оде све.

ОДГОВОРИТЕ