ЦАС објавио зашто је Шараповој смањио казну...

Суд за међународну спортску арбитражу у Лозани (ЦАС) објавио је разлоге смањења суспензије Марије Шарапове.

Тенис 05.10.2016 | 15:15
ЦАС објавио зашто је Шараповој смањио казну...
Руска тенисерка Марија Шарапова ће моћи на терен 26. априла 2017, након што јој је ЦАС смањио суспензију због допинга за девет месеци.

Међународна тениска федерација је Шараповој изрекла двогодишњу суспензију до јануара 2018. године због коришћења забрањеног лека мелдонијума, али је жалба једне од ретких преосталих правих тениских звезда у женској конкуренцији делимично усвојена у Лозани – казна је смањена на 15 месеци.

„После саслушања 7. и 8. септембра 2016. године, комисија ЦАС установила је да је Шарапова смањила ризик у односу на период узимања милдроната. Установљено је још:

1. Супстанцу је уносила отприлике 10 година без икаквог проблема са допингом.
2. Консултовала је руског доктора који јој је преписао милдронат из медицинских разлога, а не како би побољшала спортске перформансе.
3. Није добила посебно упозорење о промени статуса мелдонијума на листи од WАДА, ИТФ или WТА.

Такође, комисија ЦАС сматра да је разумно да Шарапова повери свом агенту да сваке године провери шта се налази на листи забрањених супстанци“, стоји у образложењу.

Међутим, комисија ЦАС сматра да постоји одговорност Шарапове.

„1. Њена грешка је што свом агенту није дала адекватне инструкције код најважнијег задатка, а то је проверавање листе забрањених супстанци.
2. Није надгледала и контролисала свог агента током обављања своје дужности (посебно је очигледан недостатак било какве процедуре или извештаја који потврђује да је агент одбацио своју дужност)

ЦАС је приметио и пропуст Шарапове која није открила употребу мелдонијума на редовним допинг контролама“, додаје се у саопштењу.

У закључку одлуке наводи се да су достављени разлози довољни да се суспензија смањи са две године на 15 месеци.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар