Партизан слави 71. рођендан!

Југословенско спортско друштво Партизан и његови клубови данас, 4. октобра, славе 71 годину постојања.

Фудбал 04.10.2016 | 18:00
Партизан слави 71. рођендан!
Друштво је основано под називом Фискултурно друштво Централног дома Југословенске армије Партизан, а пет година касније постаје отворено спортско друштво, а секције израстају у клубове.

Међу првим црно-белим секцијама основане су фудбалска, атлетска, кошаркашка и тениска, а затим и ватерполо секција. Спортско друштво је сада асоцијација 27 клубова у 24 спорта и представља најтрофејније спортско друштво у Србији.

ЈСД Партизан спада у ред највећих спортских друштва у свету, а по резултатима, остварењима и броју својих врхунских спортиста током протеклих 70 година, вероватно је и једно од најуспешнијих.

Црно-бели у својим витринама имају пехар првака Европе у кошарци, седам пехара првака Европе у ватерполу, а фудбалери су 1966. године играли против Реала финале Купа шампиона.

Иначе, писаних трагова о почецима готово и да нема. Датум "рођења" је 4. октобар 1945. године, а припреме су трајале месецима пре тога.

Светозар Вукмановић – Темпо залагао се да се при Централном дому Југословенске армије оформи фудбалски клуб, а касније да се то шири и на остале спортове, у којима би били спортисти који су у војничкој униформи. Тако су истог дана када и фудбалска секција, рођене оне и за атлетику, шах, кошарку и одбојку.

У лето 1945. године у Београду је одржавано свеармијско првенство, које је окупило и четири стотине фудбалера. Међу њима су биле и десетине познатих играча, па и репрезентативаца пре почетка Другог светског рата, а који су у то време били у униформи.

Већ тада је начињен списак најбољих. Када је донета одлука о оснивању фудбалског клуба, они су већ били позвани у Београд и заједно су тренирали.

Играчи Партизана, два дана по оснивању, 6. октобра, први пут су истрчали на терен. Победили су репрезентацију Земуна са 4:2 у саставу: Чулик, Чолић, Белеслин, Чајковски, Ђурђевић, Шваљек, Шереш (Б. Михајловић), Атанацковић, Рупник, Божовић и Матекало, који је био и први стрелац (дао је два гола. Шереш и Рупник по један).

Тренер је био Фрањо Глазер, а за фудбалску секцију као технички директор је био задужен Виргил Попеску.

Рођендан обележава и ФК Партизан уз посебан осврт на чувену омладинску школу црно-белих, али и тренерски кадар.

Црно-бели иза себе имају 26 титула шампиона државе, 13 пехара националног Купа, као и први меч елитног такмичења Европе 1955. године, против Спортинга. Такође, Партизан је дао највише репрезентативаца и има највише фудбалера који су наступили више од педесет пута у државном тиму.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар