Вук Јеремић није прихватио компромис

Кандидат Србије за генералног секретара УН Вук Јеремић није прихватио компромис према којем би постао замјеник новог генералног секретара у замјену за повлачење из трке за насљедника Бан Ки Муна, сазнаје београдски дневник "Данас".

Србија 04.10.2016 | 09:50
Вук Јеремић није прихватио компромис
Према изворима листа, пристанком Јеремића на повлачење био би отворен простор првопласираном Португалцу Антонију Гутерешу да заузме позицију генералног секретара УН.

"Оваква понуда требало би да представља компромисно решење унутар Савета безбедности УН, којим би се донекле уважио принцип регионалне ротације, јер би Јеремић као најбоље пласирани источноевропски кандидат добио место другог човека УН", навео је неименовани саговорник листа.

Исти извори су навели како се због одбијања Јеремића да прихвати понуду, очекује да ће поједине сталне чланице Савјета безбједности УН снажно лобирати у наредном кругу гласања, које се одржава сутра, за друге кандидате из источне Европе којима би ова понуда била прихватљива.

У Центру за међународну сарадњу и одрживи развој, који предводи Јеремић, нису жељели да коментаришу сазнања "Данаса".

У Савјету безбједности УН до сада је одржано пет рунди неформалног гласања за новог генералног секретара УН.

Кандидат Србије Вук Јеремић је другопласирани, што се сматра изузетним успјехом, будући да се у процес избора укључио касно и на почетку није словио за фаворита.

Сутра ће се одржати још један круг гласања у Савјету безбједности УН, а очекује се да ће до краја октобра бити одржана још једна рунда таквог гласања, јер ће током новембра процес избора бити суштински завршен.

Мандат Бан Ки Муна на челу УН завршава се 1. јануара 2017. године.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

петар

04.10.2016 09:52

Браво вуце,само напред бољи си од свих,нема повлацења.

ОДГОВОРИТЕ