Грађани троше само на голу егзистенцију

Становници Европске уније просечно за животне потребе потроше два и по пута више новца него грађани Босне и Херцеговине.

Босна и Херцеговина 03.10.2016 | 20:24
Грађани троше само на голу егзистенцију
Те суморне податке показала је анализа Европског програма поређења цена и БДП за прошлу годину. У њој се констатује и да је бруто друштвени производ по становнику БиХ, изражен у стандарду куповне моћи, био трећина просека земаља ЕУ. Највећи део индивидуалне потрошње у БиХ иде за основне егзистенцијалне потребе - куповину хране и пића, те трошкове становања и режија.

- Податак да живимо толико лошије од људи на западу је фрапантан. То је показатељ опште лоше ситуације и економије, ниског БДП-а, а резултат свега тога је директно угрожен стандард грађана. Наравно, не можемо очекивати да живимо као Немци или Швеђани, али да је то бар неки ниво од 70 одсто њихове потрошње, могли би се рећи да то није лоше. У нашем окружењу, ситуација је слична у Србији, али у Хрватској грађани себи сигурно могу да приуште доста више од нас – каже економиста Предраг Дудуковић.

У Удружењу потрошача „Дон“ подсећају да су мала примања већ довела и до тога да су дуговања становништва за комуналије огромна.

- Људи често немају новца да плате све режијске трошкове. Ми пре свега купујемо храну, а нажалост пуно новца дајемо на храну. Потрошња на одећу је далеко од приоритета, а да и не говоримо о томе да нас нема у позоришту, у кинима, да не читамо новине, не купујемо књиге и не одлазимо на излете, децу не можемо да поведемо да виде зоолошки врт, по чему се нас живот итекако разликује од живота просечног становника ЕУ – каже извршна директорка „Дон“-а Муриса Марић.

Просечна плата у РС износи око 830 КМ, а ту статистику поправљају плате запослених у финансијском, те јавном сектору.

Заправо, више од 80.000 запослених у РС има плату до 500 КМ, што не покрива ни трошкове хране једне породице.

Извор: Блиц.рс

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Ааах

03.10.2016 19:38

Даће Бог да буде и 350 км..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бања Лука

03.10.2016 22:28

Грађани су изабрали да гладују

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пиxy

04.10.2016 13:34

Тачно 100%, немамо право да се жалимо. Већина је гласала за ово, према томе људи су задовољни.

Name

#

04.10.2016 05:36

Становниство ЕУ ради у фабрикама и троси производе које су произвели. Овдје је све наопако и тросе се кредити. Народ који нема образа а и цији добар цине кварњаци и тески подлаци, уз то вецином техницки неписмени људи, о струцности да не прицам, не могу имати стандард градјана ЕУ, поготово Француске, Њемацке, итд. Додик и његови сљедбеници су у РС створили гласацку масину оних који би да зиве од припадности секти. Сви они цувају своје незаслузене плате, било да се ради о нерадницима у јавним предузецима, инспекторима тузиластва, судијама, професорима, дрзавним циновницима итд. Добар дио неписменог народа је ретардиран а и један дио људи је разоцаран односно убијен у појам оваквим стањем. Ту је и страни фактор који користи новац да ову заједницу потпуно унисти.

ОДГОВОРИТЕ