6 чињеница о лековитом дејству купуса

Од давнина се купус користи за лечење разних обољења, иако су наши стари најчешће купус користили за облоге, и то не само облоге рана већ и за болове у цревима и желуцу.

Здравље 03.10.2016 | 09:18
6 чињеница о лековитом дејству купуса
Купус је и нискокалорично поврће које се састоји од омега-3 масних киселина и лековитих сумпорних материја које штите од рака. Због малог броја калорија, идеално је решење за оне који желе да смршају или којима треба помоћ око дијете.

1. Купус је права храна за мозак

Због великог удела витамина К, као и антоцијанина, купус може побољшати менталне функције и концентрацију. Уз то, ове материје спречавају и уништавање живаца и јачају одбрану од Алцхајмерове болести и деменције. Црвени има већи удео тих нутријената од зеленог.

2. Садржи минерал који улепшава

Односно, купус садржи сумпор који помаже у “сушењу” масне коже, као и што помаже код акни. У организму је сумпор потребан и за стварање кератина, протеина који је веома важан за лепу косу, кожу и нокте.

3. Помаже код детоксикације

Баш због витамина Ц и сумпора, конзумирање купуса помаже код детоксикације, поготово од слободних радикала и мокраћне киселине. Ови су токсини иначе један од главних узрока артритиса, реуме, као и болести коже.

4. Спречава подизање високог притиска

Због велике количине калијума у купусу, његово конзумирање одржаће крвне жиле “проходним”. Уз то, у купусу је добар извор комплексних карбохидрата који успоравају испуштање шећера у крв током пробаве.

5. Помаже код главобоља

Чак и код оних главобоља изазваних мамурлуком, помоћи ће вам управо на начин на који су користили наши стари. У газу ставите смрскани лист купуса и ставите на чело, толико је лагано. Уз то, сок од киселог купуса може зауставити и оне хроничне главобоље. Пијте око 50 мл дневно како бисте осетили резултате.

6. Противупална својства купуса

У купусу се налази глутамин, који је познат и као противупална аминокиселина. Због њега, конзумација купуса може да умањи упале и иритације, као и да смањи симптоме алергија, болова у зглобовима, па чак и кожних болести.

Блиц
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар