Малаксали због мањка гвожђа

Бројни симптоми као што су слабост или вртоглавице јављају се услед малокрвности.

Здравље 02.10.2016 | 11:27
Малаксали због мањка гвожђа
АНЕМИЈА код највећег броја пацијената значи недостатак гвожђа, а узрок његовог дефицита у већини случајева није неодговарајућа исхрана, већ акутна и хронична крварења изазвана многобројним болестима.

- У случају појаве анемије код жена потребан је гинеколошки преглед, јер су обилне менструације, постојање миома или неког другог гинеколошког обољења чест узрок малокрвности - каже др Зоран Милојевић, начелник одељења за хематологију и онкологију Клиничко болничког центра Звездара.

Анемија је чест пратилац и трудноће, а осим недостатка гвожђа праћена је и недостатком фолне киселине.

Да би се узрок малокрвности успешно отклонио и женама и мушкарцима саветују се и испитивање столице на окултно крварење, као и испитивање дигестивног тракта, односно ендоскопски преглед желуца, дебелог и танког црева, као и преглед уротракта.

- У лечењу дефицита гвожђа користе се препарати који садрже и до 100 мг овог минерала - упућује др Милојевић. Ове препарате требало би узимати неколико месеци, а у случају тежег недостатка примењује се и лечење ињекцијама. Важна је и разноврсна исхрана која би требало да обилује црвеним месом, изнутрицама, рибом, шкољкама, махунаркама, сушеним воћем, јајима. Веома корисне су и намирнице богате витамином Ц, који побољшава апсорпцију гвожђа.

Најчешћи симптоми анемије су слабост, малаксалост, лако замарање, вртоглавице, убрзан рад срца, депресија, губитак апетита, слаба концентрација. У тежим облицима долази до појаве аритмије и срчане слабости. Оком видљиви знаци су бледило коже и слузница, кртост косе и ноктију, као и губитак телесне тежине.

Осим недостатка гвожђа до анемије долази и услед смањеног нивоа хемоглобина, као и броја еритроцита и хематокрита. Препоручени ниво хемоглобина за мушкарце не би требало да буде мањи од 13 г/дЛ, а за жене 12 г/дЛ.

- Лакшим обликом анемије сматра се када је ниво хемоглобина од 11-9 г/дЛ, средњим ако су вредности од 9-7 г/дЛ, а тешким ако су испод 7 г/дЛ - упозорава наш саговорник.

Малокрвност је врло чест пратилац хроничних бубрежних и ендокринолошких обољења, болести јетре као и канцера. Ове врсте анемије захтевају детаљно испитивање и лечење основног обољења.


НАДОКНАДА СЕ ТЕШКО ПОДНОСИ

ПРЕПАРАТИ гвожђа могу да изазову болове у стомаку, мучнину, повраћање, дијареју и затвор. У том случају требало би смањити дозу, а лечење продужити. Код већине пацијената у периоду од шест недеља организам намири.

Новости
фото: интернет