Заштитите се од прехладе

Са захлађењем је "отворена" сезона респираторних инфекција које углавном погађају особе слабијег имуног система.

Здравље 02.10.2016 | 11:25
Заштитите се од прехладе
СА захлађењем је "отворена" сезона респираторних инфекција које углавном погађају особе слабијег имуног система. Зато је ових дана неопходно да "порадите" на његовом ојачању како бисте избегли цурење носа, повишену температуру, болове у грлу и остале непријатне симптоме прехладе.

Стопроцентна заштита од вируса и бактерија не постоји, али промена неких навика и разноврснија исхрана могу да помогну да их избегнемо бар на неко време.

- У овом периоду важно је да узимамо што више житарица, воћа и поврћа богатог витамином Ц, као што су цитруси, купус, паприка - саветује докторка Катарина Митић, специјалиста опште медицине у Дому здравља "Др Симо Милошевић". - Како бисмо избегли појаву респираторних инфекција, неопходно је и да што чешће проветравамо просторије у којима боравимо. Лагана физичка активност, довољно узимање течности, као и здрав сан, такође могу да помогну имуном систему да ојача и избегне појаву болести.

Како се вируси не би ширили требало би редовно да чистите и дезинфикујете површине које различити број људи често додирује, као што су браве, рукохвати на столицама, радни столови и слично. Као добра превентива помаже и узимање биљних чајева, од нане, камилице, мајчине душице и то са медом и лимуном. Топла испарења из овог напитка помажу носу да ефикасније избацује бациле, док мед делује антибактеријски на цео организам.

Важно је и да често перете руке, али и да их после тога добро осушите, јер је влага погодна за развој разних бактерија. И мобилни телефону могу да буду преносици вируса и бацила па поведите рачуна и о томе да их редовно чистите.

Новости
фото: интернет

Коментари / 0

Оставите коментар