Како да успорите живот?

"Немам времена, не могу ништа да стигнем, имам утисак да се време убрзало, одмор ми је прошао за трен ока, док се окренем доћи ће и Нова година..."

Занимљивости 02.10.2016 | 11:11
Како да успорите живот?
То вероватно слушате сваки дан, можда и изговарате, јер живот протиче толико брзо, да нам се чини да ништа не можемо да стигнемо, а слободно време је постало већи луксуз од новца. Заиста је тешко данас уклопити пословне и породичне обавезе, јер нека страна мора да трпи, а времена за разоноду и опуштање готово да нико и нема. Истраживања показују да се квалитет живота савременог човека значајно срозао у односу на пре само неколико деценија, већина људи се осећа несрећно и фрустрирано баш зато што не успевају да изађу на крај са обавезама!

Према статистици европских психолога, највеће незадовољство је међу женама које су запослене, факултетски образоване и имају између 25 и 45 година. Чак и када имају добре плате, незадовољне су животом јер осећају свакодневни притисак од силних обавеза везаних за посао, кућу, децу, родитеље, браћу и сестре... Лагодан живот се више не мери новцем већ слободним временом. Како изаћи из тог зачараног круга и успорити живот,а тиме и поједноставити?

- Проблем није недостатак времена, већ количина преузетих обавеза, а савремени уређаји нам само успоравају и отежавају живот. Чини се да је много лакше и брже подићи новац са банкомата него у банци, плаћати путем телефона, причати са пријатељима преко скајпа и друштвених мрежа док истовремено радимо још пет ствари, уместо да се виђамо опуштено, али заправо није тако јер све ове активности траже да памтимо и укуцавамо шифре, бројеве, оптерећујемо мозак, расипамо силну енергију и губимо време док непрекидно користимо разне уређаје и постајемо потпуно зависни од телефона и компјутера. Из вртлога обавеза можемо да изађемо само ако почнемо да радимо једну по једну ствар, уместо 10 одједном. Ако почнемо да живимо, уместо да животаримо - тврде италијански социолози.

РЕД У КУЋИ

Када је све уредно и на свом месту, лакше се крећете и сналазите у простору. Стручњаци за фенг шуи тврде да савремен човек ништа не стиже и лоше се осећа јер је постао "аљкав" и дом сређује с времена на време, а то блокира животну енергију. Под један, избаците сувишне ствари и престаните да их гомилате. Под два, техничке уређаје не остављајте свуда по кући, већ их одмах после коришћења склањајте, а друштвене мреже користите само у периоду који одредите, зависно од обавеза. Јер, баш ништа се неће догодити ако вас нема недељу дана на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму да коментаришете и "лајкујете"... Дајте предност стварном уместо виртуелног света и осећаћете се као господар свог живота.
 

За почетак, покушајте да недељу дана не користите "пречице" које нам се нуде на сваком ћошку и видећете да остварујете боље резултате на свим пољима.

* Уместо инстант супе за 5 минута, скувајте домаћу од поврћа за само 15 минута и осећаћете се боље и здравије, а ни савест се неће бунити што деци дајете нездраву храну јер тобоже немате времена за кување.

* Ако само 30 минута недељно одвојите за виђање са најбољим пријатељима, боље ћете се испричати и разонодити уместо што се свакодневно дописујете на друштвеним мрежама и путем смс порука.

* На радном месту, не "четујте" са колегама, пријатељима и познаницима већ радите, а сконцентрисани ћете правити мање грешака и брже ћете обављати сваки задатак јер вам ништа неће одвлачити пажњу.

* Купујте у продавницама само оно што вам треба, због чега сте и дошли, уместо да уморни после посла тумарате међу рафовима разгледајући артикле.

* Избаците из главе реченицу "морам да урадим то и то", јер ако нешто морате, онда то одмах урадите. Без одлагања. Што више растеретите мозак од информација, пре свега од разних шифри за коришћење свега и свачега, то ћете брже и боље обављати све обавезе.

ПЛАНИРАЊЕ

Важно је да знате колико вам тачно треба времена за сваку обавезу, почев од спремања за излазак из куће. Сваки дан направите списак обавеза од три колоне: у првој напишите оне које морате данас да урадите (највише три), у другој забележите шта би требало ових дана да урадите, а у трећој ставите оне које вам стоје "у малом мозгу" и чекају да их реализујете. Све што урадите, одмах прецртајте. Увече погледајте тај подсетник и направите нови за сутра.

Између сваког састанка или дневне обавезе које подразумевају и виђање са пријатељима, оставите себи простор од 15 до 30 минута ако можете, тако да можете да поједете нешто, попијете кафу или се изборите са изненадном гужвом у саобраћају и проблемом на послу.

Б 92
фото: интернет

Коментари / 0

Оставите коментар