Мађари гласају о ЕУ мигрантским квотама

Држављани Мађарске од јутрос гласају на референдуму на којем се изјашњавају о обавезујућим квотама Европске уније за прихват миграната.

Свијет 02.10.2016 | 09:26
Мађари гласају о ЕУ мигрантским квотама
Гласачка места су отворена у шест, а биће затворена у 19 часова.

Питање на референдуму гласи: "Да ли се слажете са тиме да Европска унија може да наложи обавезујуће насељавање немађарских држављана у Мађарској, чак и без одобрења Парламента?".

Да би референдум био важећи, на њега мора да изађе најмање 50 одсто плус један од укупно 8,27 милиона мађарских бирача.

Више од 100.000 држављана Србије има и држављанство Мађарске, а око 30.000 њих, односно готово сваки трећи двојни држављанин из Србије, регистровало се како би могли да гласају на референдуму који се данас одржава у Мађарској.

Према рецима генералног конзула Јаноша Бабића, у генералном конзулату Мађарске у Суботици до јуче је предато око 8.000 коверата са гласовима бирача који се на референдуму изјашњавају о мигрантским квотама у тој земљи, навела је РТВ.

Коверти са гласачким листићима могу се предати у амбасади Мађарске у Београду и конзулату у Суботици.

Изјашњавање мађарских држављана који живе у иностранству почело је 19. септембра у дипломатско-конзуларним представништвима Мађарске у свету.

Већина аналитичара сматра да ће грађани те квоте одбацити, а таквом исходу референдума се нада и премијер Виктор Орбан.

То би његовој влади обезбедио подршку грађана за супротстављање другим евентуалним плановима Уније за распоређивање тражилаца азила по државама чланицама, пренела је агенција АП.

Прошле године је кроз Мађарску прошло готово 400.000 миграната, који су наставили пут даље ка западној Европи.

Извор: Агенције

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Ти.о

02.10.2016 09:01

Одакле им само право на референдум, поготово сто се супротстављају одлуци Европске уније о квотама, или је то мозда демократско право свих градана, сем градана у Републици Српској, ми смо оцигледни градани другог реда, изгледа.

ОДГОВОРИТЕ