1. октобар - дан када је нападнуто Требиње

Полагањем цвијећа на Споменик погинулим борцима у одбрамбено-отаџбинском рату и парастасом у селу Хум у Требињу је обиљежено сјећање на први дан протеклог рата, када су хрватске паравојне јединице напале општину Требиње.

Република Српска 01.10.2016 | 14:41
1. октобар - дан када је нападнуто Требиње
1.октобра 1991. године на подручју Иванице и Осојника погинуло је 19 припадника ЈНА, више их је било је рањено послије напада хрватских паравајних јединица, чиме је почео рат на требињско-дубровачком ратишту. Међу рањеним био је и Мићо Вишњић, који те дана никада неће заборавити, а којем је данас жао што се овај датум обиљежава веома скромно.

"Тог 1. 10. 1991. године, уторак ујутру рат је почео. Напале су нас “Зенге” хрватске на територији БиХ, на Иваници. Стравичан и страшан дан. Сваки је био страшан у рату, али тај остаје најстрашнији за мене. Брат ми је погинуо, страшан је и тај дан био, али то јутро када су нас напали било нас је шест у одјељењу, пала је граната међу нас, пет је погинуло, а на моју срећу, у тој несрећи, остао сам жив. Жалосно је, људи су поједини заборавили и на данашњи дан и на те жртве. Није то тако давно било, уствари као да је јуче било и требало би да буде више људи овдје”, каже Вишњић.



Обиљежвању 1. октобра присуствовали су и чланови Удружења дјеце погинулих бораца “Насљеђе”.

“То је за нас посебан датум и ми смо га искористили да позовемо читав народ Републике Српске на уједињење и саборност, јер свједоци смо да је 25 година од почетка рата када су сви ишли у рат као браћа једна поред другог, а сада је ситуација потпуно другачија”, истакао је Саша Пешикан, предсједник Удружења дјеце погинулих бораца “Насљеђе”.

Предсједник Скупштине Борачке организације града Требиња Перо Мишељић каже да је од тог 1. октобра па до краја рата Требиње брањено дубоко у својој територији.

“Погинуло је 19 бораца, девет из Требиња, седам младих војника, један борац из Гацка и два добровољца из Црне Горе. Требиње се дубоко у својој територији бранило, с тим да није тада била Требињска бригада, већ као Војно-поморска област, потом се звала 472 бригада, па се још два пута мијењало име до 13.7. 1992. године, када је прозвана Требињска бригада” рекао је Мишељић.



Након полагања цвијећа на Споменик погинулим борцима одбрамбено-отаџбинског рата, у селу Хум одржан је парастос за погинуле 1. октобра 1991. године.

БН телевизија