Фактори који откривају да ли сте спремни за дијете

Каже се да не постоји право време за децу и да је то индивидуална ствар условљена разним факторима, али уз помоћ следећих фактора можете установити да ли је ваша животна ситуација најповољнија за долазак принове.

Занимљивости 01.10.2016 | 11:25
Фактори који откривају да ли сте спремни за дијете
Када бисмо могли да изаберемо тренутак за долазак сопственог детета на свет,сигурно бисмо пожелели да баш све у нашем животу тада буде савршено. Наравно, то је за већину парова немогуће јер живот увек са собом доноси непредвиђене ситуације. Међутим, то не значи да не можете да планирате принову. Стручњаци кажу како циљ не мора бити савршен тренутак, него онај најповољнији за вас и вашег партнера, пише Тиме.

Приликом планирања морате обратити пажњу на следећих 7 фактора:

1. ПЛОДНОСТ

Узмите у обзир своје тренутно здравствено стање, све потенцијалне здравствене проблеме, поготово оне који могу утицати на ваш репродуктивни систем тј. плодност. Ако ваш медицински картон већ упућује на то да бисте могли да имате проблеме са зачећем, посетите свог гинеколога и с њим разговарајте о трудноћи коју планирате.

2. КАРИЈЕРА

Можете ли себи у овом тренутку приуштити изостанак с посла и породиљско боловање? Ако не можете, а свеједно бисте желели дете, постоји ли могућност да посао обављате од куће?

3. ФИНАНСИЈЕ

Јесте ли финансијски спремни за све трошкове које нови члан породице доноси са собом?

4. ЕМОЦИОНАЛНО ЗДРАВЉЕ

Јесте ли емотивно и психички спремни за дете? Дете је велика одговорност с којом се многи тешко носе. Ако имате сумње и не осећате узбуђење приликом саме помисли о родитељству, преиспитајте своју спремност.

5. МОТИВАЦИЈА

Сањате ли већ дуго о детету или мислите да га морате родити зато што вам сви говоре да је 'крајње време за бебу'? Је ли ваша жеља заиста ваша или плод сталних наговора породице или партнера?

6. ОДНОС С ПАРТНЕРОМ

Јесте ли задовољни са својом везом и срећни? Мислите ли да ће ваш партнер бити добар родитељ или сумњате у његову преданост детету? Да ли је ваша веза довољно јака и спремна за ову велику доживотну авантуру?

7. ЗАЈЕДНИЧКА ЖЕЉА ЗА ДЕТЕТОМ

Желите ли обоје дете? Слажете ли се око тога када бисте жељели да га имате или је то чест предмет ваших расправа и свађа?

Б 92
фото: геттy имагес

Коментари / 0

Оставите коментар