Снимак у коме се Кери жали на војску САД

У аудио снимку који је процурео у јавност, амерички државни секретар Џон Кери пожалио се сиријским цивилима у Њујорку да његови дипломатски напори да оконча непријатељства у Сирији немају подршку америчких војних снага, објавио је "Њујорк Тајмс".

Свијет 01.10.2016 | 09:52
Снимак у коме се Кери жали на војску САД
У аудио снимку, државни секретар је окупљним Сиријцима рекао да његови позиви за америчке војне акције против председника Башара Ал Асада "нико не чује", преноси АФП.

"Мислим да само три, четири особе у администрацији траже употребу силе и ја сам у тој расправи поражен" чује се на снимку Керија.

Тонски снимак је направљен на приватном састанку за време дипломатске мисије на маргинама Генералне скупштине Уједињених нација.

Портпарол Стејт департмента Џон Кирби није негирао да је снимак аутентичан, преноси АФП.

"Нећу коментарисати приватне разговоре али знам да је секретар Кери био захвалан због могућности да се састане са сиријским цивилима како би чуо о проблемима из прве руке и био у могућности да им каже колико смо усмерени на окончање грађанског рата", рекао је портпарол.

Кери није коментарисао процурели снимак, али је окривио амерички Конгрес због одбијања да изгласају одобрење америчкој војсци да предузме мере против Асада.

На последњем недељном састанку, Сиријци су изразили незадовољство што су америчке војне акције у њиховој земљи усмерена ка исламистичким групама а не ка Асаду и његовим савезницима, наводи АФП.

Извор: Агенције