Државни факултети губе битку са приватним?

Око 3.000 бруцоша уписало је државне факултете у Републици Српској, док је више од пола места остало празно.

Република Српска 01.10.2016 | 09:37
Државни факултети губе битку са приватним?
У бањалучком Универзитету у 16 факултета било је места за 3.331 бруцоша, али је пријемне испите полагало тек 1.232, што претходних година није био случај.

Интересовање за Правни факултет показало је само 150 студената, за разлику од претходних година, када је овај факултет био најпопуларнији, са око 500 заинтересованих бруцоша. По свему судећи, амфитетари државних факултета ове године биће полупразни, а главни разлог, кажу бруцоши, су бољи услови на приватним факултетима.

Ни Универзитет у Источном Сарајеву се не може похвалити, јер је од 2.924 места, празно остало скоро 1.000.

Да државни факултети полако губе битку са приватним потврдио је Горан Вучић, председник Уније студената бањалучког Универзитета.

"Разлог мањка бруцоша је што је за факултет стасала послератна генерација, па смо и очекивали нешто мање студената. Међутим, један од главних разлога су приватни факултети, за које се студенти из године у годину све више одлучују", каже Вучић.



Иако неколико пута скупљи, приватни факултети постали су велика конкуренција државним, а студенти из целе РС као главну ману државих факултета наводе непрофесионалност и много додатних трошкова.

Саша К, бруцош из Дервенте, одлучио се за приватни факултет, пре свега, јер на државним, каже, нема довољно праксе.

"Уписао сам менаџмент на приватном факултету, јер су тамо бољи услови, редовна предавања и имају доста праксе", тврди он.

Осим бруцоша, све више студената са државних факултета прелазе на приватни.

"Дешавало се да чекамо професора три сата, како на предавањима, тако и на испитима, мењају се распореди коме како одговара. Док се на приватном факултету никада није десило да професор касни. Одрже предавање и када се само један студент појави, сви су доступни студентима у било које доба дана", каже Бранка Борић, која је студирала новинарство на Факултету политичких наука, а затим прешла на приватни факултет за новинарство и комуникологију.

Симо Јокановић, проректор за наставу бањалучког Универзитета, потврдио да је мање средњошколаца ове године завршило школовања, због чега их је мање и на факултету.

"Критеријуми на јавним факултетима су строжи, професори одговорно раде, а то што млади желе да лакше и брже дођу до дипломе не желим да коментаришем", рекао је Јокановић.

Званичних података о броју уписаних бруцоша на приватне факултете нема, али са неколико факултета потврђено је да је заинтересованих више него икад.

Година на државним факултетима кошта око 480 КМ, али током школовања, тврде студенти, имају много додатних трошкова - књиге, администрација, те пријаве за неке испите које се плаћају 25 КМ.

Показало се да су студенти спремнији да у ратама плате школарину на приватним од 1.800 до 3.000 КМ, у коју су урачунати сви трошкови током целе године.

Извор: Блиц.рс