Који странци усвајају српску дјецу?

Страни држављани су у последњих 10 година усвојили 111 малишана из Србије, док су у исто време домаћи парови збринули скоро 1.300 девојчица и дечака.

Србија 01.10.2016 | 08:06
Који странци усвајају српску дјецу?
Није случајно што је петогодишњег дечака из Зрењина, чији је случај потресао јавност, збринула породица из Шведске. Управо из ове земље долази највише парова који у Србији траже начин да постану родитељи.

Према званичним подацима, који су нам достављени из Министарства за рад и социјалну политику, од 2006. у Шведској је дом нашло 60 деце из Србије. Није ни чудо, с обзиром да већ 15 година у нашој земљи на усвајањима ради највећа шведска агенција.

"Швеђани овде имају добру логистичку подршку у виду сталног представника и судског тумача. То је прва од три агенције које постоје у Шведској, највећа је и најефикаснија", кажу у Министарству.

Незнатно мањи број усвајања у Србији имају амерички држављани. У последњих десет година 51 дете са новим родитељима отишло је у САД, а толико бројност такође се објашњава радом агенције из Америке, која је једна од најорганизованијих у тој држави. Колико су Американци заинтересовани за усвајање у Србији показује и то што је чак 10 тамошњих агенција од укупно 250 поднело захтев да се региструје у нашој земљи.

"Само је једна могла да обезбеди породице за усвајање деце са сметњама у развоју", наводе за "Блиц" у надлежном министарству.

Осим из Шведске и Америке, децу усвајају и парови из Канаде, али реч је о далеко мањем броју. Од 2006. у ту земљу отишло је осморо малишана. У Србији су децу усвајали Словенци, Швајцарци, Британци, па чак и Хрвати.

Званично, децу у нашој земљи могу збринути страни држављани само уколико се за годину дана њима не нађу усвојитељи из Србије и уколико је надлежни министар дао дозволу за то. У пракси, на листи деце која нађу дом ван Србије налазе се они који имају теже здравствене проблеме, хендикепе и развојно заостајање. То су особине које су, како тврде у Министарству за рад и социјалну политику, често непожељне за домаће усвојитеље.

Извор: Блиц