Герилци за Нобелову награду за мир?

Припадници левичарског герилског покрета ФАРЦ су међу фаворитима за овогодишњег добитника Нобелове награде за мир која ће бити проглашена 7. октобра у Ослу, пише данас агенција Франс прес.

Свијет 30.09.2016 | 12:11
Герилци за Нобелову награду за мир?
Сезона објављивања овогодишњих Нобелових награда почеће у понедељак у Стокхолму наградом за медицину. Следе награде за физику и хемију, књижевност, мир и економију.

Како наводи АФП предвиђања победника су компликован задатак, за све категорије овог признања.

Норвешки Нобелов комитет ове године има 376 кандидатура за награду за мир, што је за 100 више него 2014, када је забележен рекорд.

Према најавама кладионица и стручњака, постоји велика шанса да Револуционарне оружане снага Колумбије - ФАРЦ добију Нобелову награду за мир после мировног споразума који су прошле седмице потписали са колумбијском владом.

Међу другим могућим лауреатима су, како се спекулише, оснивач руске невладине организације "Меморијал" Светлана Ганушкина и преговарачи споразума о иранском нуклеарном програму, Ернест Мониз и Али Акбар Салехи.

Кандидовани су и житељи грчких острва који пружају помоћ избеглицама и мигрантима, оснивач болнице за жртве сексуалног насиља у Конгу лекар Денис Муквеге, као и Едвард Сноуден, бивши сарадник америчке Агенције за националну безбедност (НСА) који је обелоданио активности те агенције после терористичких напада у САД 2001. године.

Републикански кандидат за председника САД Доналд Трамп такође је кандидат за Нобелову награду за мир али он, како наводи АФП, нема никакве шансе.

На листи кандидата за Нобелову награду за књижевност има аутора који су више пута до сада били предложени, а најбоље се котира јапански књижевник Харуки Мураками.

Кандидати су и сиријски песник Адонис и кенијски аутор Нгуги ва Тионго, али и амерички аутори Дон Делило, Филип Рот и Џојс Керол Оутс.

Међу именима могућих добитника оводишње престижне награде за књижевност су и британски писац индијског порекла Салман Рушди, чешки писац Милан Кундера који годинама живи у Француској и норвешки драматург Јон Фосе.

Извор: Бета

Коментари / 0

Оставите коментар