Тамјан као лијек

У Старом Египту и Индији је био медикамент и састојак козметичких производа

Здравље 30.09.2016 | 09:03
Тамјан као лијек
Болови у зглобовима и мишићима су, према статистици, један од најчешћих разлога за одлазак лекару. На њихов настанак утиче фактор наслеђа, прекомерна тежина, истезање тетива и лигамената, исцрпљеност, бактеријске и вирусне упале, али и хормонски и метаболички поремећаји. Једно од оболења које изазива ове проблеме је и реуматоидни артритис. То је хронична болест која првенствено напада зглобове, изазивајући отоке, са боловима и јутарњом укоченошћу.

Лек који спречава болест не постоји, али зато постоје разна природна средства и медикаменти који умногоме ублажавају тегобе. Важно је знати да се код болова у зглобовима и мишићима не препоручује увек антиреуматик и сличан лек, па их немојте узимати на своју руку. 

Испробајте природна средства са активним супстанцама које утрљавањем у болно место продиру дубоко у ткиво и убрзавају циркулацију крви. На тај начин отклања се непријатан бол.

Један од природних лекова против болова у зглобовима и мишићима је тамјан, који се добија од дрвећа из породице

Босwеллиа. Ово дрво расте у Индији и ствара смолу богату есенцијалним уљима и терпеноидима, који поседују лековита својства.

Поред обредне употребе, тамјан се користио у Египту и Индији још пре 3.000. година као састојак козметичких препарата, мирис у различитим ритуалима, као премаз материјала, али и лековито средство. Због драгоцених својстава, Босwеллиа серрата се користила код болова у костима, зглобовима и мишићима, кожних оболења, бронхитиса, грлобоље...


Босвелијске киселине, најважнији састојак тамјана, имају снажно антиупално деловање и ефикасно ублажавају бол узрокован артритисом, али за разлику од конвенционалних лекова не доводе до нежељених ефеката. Осим тога, тамјан побољшава циркулацију и доток крви кроз жиле оштећене упалом, што додатно помаже артритичним зглобовима.

Код природних препарата стрпљење је кључан фактор. Потребно је свакодневно третирати болна места, док организам не апсорбује довољну количину лековитих састојака из крема, мелема и балзама. Тада физиолошки процеси почињу нормално да се одвијају, без ометања. Мелеми и други природни препарати, пошто се утрљају у кожу, најпре ублаже тегобе, а затим елиминишу болове тако што подстичу циркулацију и постепено враћају мишиће, зглобове и тетиве у здраво стање.

Новости
фото: интернет

Коментари / 0

Оставите коментар