Незапосленима дијеле савјете, али не и посао

Незапослени у Српској су обавезни да присуствују савјетовањима о начину тражења посла, које организује Завод за запошљавање Републике Српске.

Република Српска 30.09.2016 | 07:30
Незапосленима дијеле савјете, али не и посао
У Центар за информисање и савјетовање Бањалука је од јануара ове године на групно информисање позвано 2.851 незапослених од којих се одазвало њих 1.177. Још 674 незапослена су, осим групног информисања, прошла кроз неке од додатних радионица на којима су учили како да активно траже посао, напишу биографију, мотивационо писмо, те како да се понашају на разговору за посао са послодавцем.

Незапослени уче и о томе каква су њихова права и обавезе. На питање колико је од оних који су прошли обуку запослено, у Заводу су умјесто директног одговора навели да је од укупног броја корисника услуга ЦИСО центра након обуке са евиденције скинуто њих 910, што је близу 50 одсто.У току групног информисања незапосленима се објашњава техника поступка активног тражења посла. Постоји и индивидуално савјетовање, гдје незапослени свом савјетодавцу даје детаљније информације о својим радним способности, образовању, додатним усавршавањем.

"Најважнија питања за индивидуално савјетовање везана су за послове које је незапослени обављао или зна да обавља поред основног занимања на које је пријављен, а за које Завод не зна и не позива га за те послове, које је незапослени можда спреман да прихвати. Основни циљ индивидуалног савјетовања је да се повећа и прошири могућност запослења", каже портпарол Завода за запошљавање Ведрана Милинковић.

Све ово је у реду, јер су саветовања о начинима тражења посла уобичајена у земљама Европске уније, само када би било и посла. У Центру цивилних иницијатива кажу да је свака друга млада особа у БиХ незапослена.

С друге стране, Заводи за запошљавање се и даље баве само евидентирањем незапослених и другим споредним стварима.

"Заводи за запошљавање годишње троше 150 милиона КМ, највећим дијелом за све друго осим за свој главни задатак, а то је посредовање на тржишту рада. Активне политике не дају готово никакве резултате јер се у незапослену особу просјечно инвестира 150 КМ годишње", истакао је Адис Араповић, програм - менаџер ЦЦИ.

У ЦЦИ кажу да на тржишту рада у БиХ годинама изостају структуралне и крупне промјене.

"Наша студија је показала да је чак 52 одсто радно способних у БиХ неактивно у тражењу посла, чиме смо најнеактивнија нација у Европи", нагласили су у ЦЦИ.

Извор: Блиц

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

СНСД; ДНС; СПРС

30.09.2016 08:07

Ми дајемо посао!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Еwq

30.09.2016 08:53

Дајете својим глупавим послусницима

Name

уништили се памет и отјерали људе

30.09.2016 08:32

Која је ово по реду глупост,од ове државе.Па као у нас држава прати тренд и учи људе да пишу добар цв.А та држава скашила сву привреду ,истовремено уништила школство и образовање отварањем приватних факултета и дјељењем некаквих универзалних диплома без вриједности.Овдје је једини цв ,препорука тате министра и то је то. Каква нам је ово смијурија од политике и државе и куда нас ово воде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

30.09.2016 09:11

Ако је посао за плату од 400 КМ а радис као коњ у 3 смјене ,не треба,нека хвала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

марко

30.09.2016 09:34

И ја сам прошао кроз ту њихову обуку за тражење посла. Мало су нам паметовали, мало смо се играли послодаваца и радника који траже посао. Ништа посебно нисам научио. Послије пар мјесеци уз помоћ пријатеља нашао сам посао. Скинули су ме са евидеције и сад се вјероватно хвалишу како су ми они помогли да нађем посао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мами

30.09.2016 10:02

У Требињу мозе добити посао у јавним установама сем татиних и маминих синова и кћери и по који наркоман или криминалац само нека су цланови СНСД, ДНС или СП, док млади и образовани људи раде на градјевинама или одлазе! Бас нам је перспектива сјајна!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ббб

30.09.2016 10:31

Та пракса на западу постоји вец 20 година.Ста би хтели ,да социјално имате а на црно да радите.Неце моци.

Name

Тати

30.09.2016 10:43

Ја мислио да су тамо СНСД и друштво доњи тотално.

Name

М

30.09.2016 11:05

Измисљају топлу воду,само да би запослили своје послуснике из странака. Сад испада да треба науцити како да надјемо посао. Била сам на том савјетовању. Ниста посебно. Посла нема и то је једна велика истина!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Суља

30.09.2016 11:17

Проблем је са образовањем јер људи кад заврсени факултете нису способни за било ста нити имају знања.Једина им је зеља да се увале негде на дрзавне јасле и ниста не раде и добију неку цркавицу коју у БИХ зову плата.Све је оковано криминалом и корупцијом неардом и јаваслуком.Људи су вецином неспособни а они који су способни њима недају.Ја сам заврсио само основну сколу средњу и факас нисам могао због рата.У њемацкој имамм производну фирму којој добро иде и управљам са 20 радника.То у БиХ неби никад цовјек мого постици

ОДГОВОРИТЕ
Name

Муља

30.09.2016 11:25

У праву си. Онда ради, уживај И не бави се нама. Само ви из иностранства још да нам попујете. Немојте, ко Бога вас молим. Кад видим да ми иде родбина ( странци ) мука ме ухвати. тамо је овако, тамо је онако. А лете овамо ко мува на говно. Отишли сте И желимо вам срећу вавијек!

Name

ЦтрлДел

30.09.2016 12:01

Техника запосљавања је врло једноставна...заврсис сколу, преведес диплому на неки од ЕУ језика и правац амбасада...