Доказано: Мушкарци не желе паметне жене

Колико сте пута у животу чули изјаву да се мушкарци боје паметних жена? Истраживање варшавске Високе школе економије под водством Адама Карбоwског потврдило је овај стереотип.

Занимљивости 29.09.2016 | 19:51
Доказано: Мушкарци не желе паметне жене
“Мушки испитаници на други спој радије отишли са женом која им је физички привлачна него с оном коју су прогласили интелигентном”, пише Дневник.хр.

Карбоwски и његов тим анализирали су експеримент у којем је 500 испитаника на Универзитету Цолумбиа учествовало у такозваним ‘брзим спојевима’. Након сваког споја учесници су морали оцијенити физички изглед и интелигенцију особе с којом су разговарали и на крају написати би ли опет изашли на састанак.

Анализом експеримента установљено је да би мушки испитаници на други спој радије отишли са женом која им је физички привлачна него с оном коју су оцијенили као натпросјечно интелигентну.

С друге стране, женске испитанице подједнако цијене изглед и памет, али оне би на спој изашле и с мушкарцем којег сматрају интелигентним, а нису му дале високу оцјену по питању изгледа.

На питање зашто се мушкарци заправо боје паметних жена, стручњаци нуде једноставан одговор – због упоређивања властите интелигенције са женином осјећају се несигурно:

‘Мушкарце мање привлаче жене које су боље од њих, а то је резултат тренутног помака у њиховој перцепцији самог себе. Осјећају се мање мужевно када их жена надмудри.’

Извор: Н1

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Чизмица

29.09.2016 18:12

Значи, да нисам удата била бих значи најпожељнија удавача!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Синиса

30.09.2016 00:09

Да ниси удата била би паметна :-)

Name

И Приједор гледа БН тлевизију

29.09.2016 20:10

ТО НИЈЕ ИСТИНА, волимо паметне

ОДГОВОРИТЕ