БиХ прикована за дно региона

Свјетски економски форум (WЕФ) позиционирао је БиХ на 107. мјесто од укупно 138 најконкурентнијих држава свијета, што је за четири позиције боље у односу на прошлогодишњи индекс, показао је објављени извјештај WЕФ-а.

Босна и Херцеговина 29.09.2016 | 09:22
БиХ прикована за дно региона
Тако је у поређењу са државама у ближем и даљем окружењу, БиХ оцијењена као најлошија, а "најближа" јој је Србија, која се налази на 90. мјесту, док су све остале земље региона доста више на љествици.

Наиме, Словенија заузима 56. мјесто, Хрватска 74, Мађарска 69. мјесто, Црна Гора 82, Македонија 68. мјесто, док је Албанија на 80. мјесту, Бугарска на 50, а Румунија је заузела 62. мјесто.

Како је наведено у овом извјештају, најпроблематичнији фактори који БиХ позиционирају на ниско 107. мјесто су неефикасан државни апарат, корупција, нестабилност власти, нестабилност политика, али и пореска регулација, висина пореза, приступ финансирању, недовољно образована радна снага, недовољно развијена инфраструктура, те криминал и крађа.

Са друге стране, најмање проблематични фактори су регулација рада, недовољан капацитет иновација, инфлација и здравство. По броју дана потребних за почетак бизниса БиХ се налази на 133. мјесту, а по капацитету државе да привуче таленте на ниском 135. мјесту.

Индекс конкурентности у случају БиХ износи 3,80 и базира се на три подиндекса који је потом подијељен на економске стубове.

Иначе, Свјетски економски форум државе свијета рангира у пет економских група и то групу која економију базира на утицајима (факторима), групу која економију базира на ефикасности, групу која економију базира на иновацијама и двије прелазне групе.

По основним параметрима БиХ се налази на 94. мјесту, па су посматрано по појединачним стубовима институције на 126. мјесту, инфраструктура 105. мјесто, макроекономија 76. мјесто, а здравство и основно образовање на 50. мјесту.

По параметрима ефикасности БиХ заузима 106. мјесто, гдје је високо образовање на 92. мјесту, трговина добара 129. мјесто, радна снага 125. мјесто, финансијско тржиште 101. мјесто, а технолошка опремљеност 76. мјесто и величина тржишта 98. мјесто.

По трећем, параметру иновација БиХ је на 122. позицији, у оквиру којег је по унапређењу пословања на 115. мјесту, а по иновацијама на 125. мјесту. Иначе, на првом мјесту ове листе је Швајцарска, а иза ње слиједе Сингапур, САД, Холандија, Њемачка. Потом слиједе Шведска, Уједињено Краљевство, Јапан, Хонг Конг (Кина), Финска, Норвешка, Данска, Нови Зеланд, Тајван и Канада.

Сагледавајући ову оцјену Свјетског економског форума и основе за мјесто на којем се налази БиХ, Зоран Павловић, економски аналитичар, рекао је да то показује колико је погрешна политика коју воде лидери политичких странака у овој земљи, који су уједно и креатори пословног амбијента у БиХ.

"У значајној мјери смо томе допринијели и ми као грађани, избором власти. Тужна прича је и да практично лош одабир кадрова у институцијама додатно отежава и компликује ту ситуацију, поготово када се посматрају сви они елементи који су негативни у БиХ, а то је ефикасност јавне управе, питање пореза, регистрација и осталих елемената који су наведени у овом годишњем извјештају Свјетског економског форума", рекао је Павловић.

Додао је да би, да је у прилици, задужио тим људи бар у министарствима привреде да покушају да заиста установе колико се та ситуација може поправити и да то буде задатак за текућу годину, како бисмо у сљедећој били боље рангирани и како би свијет БиХ мало боље гледао.

Извор: Независне новине

Коментари / 0

Оставите коментар