Одбијање вета је опасан преседан

Амерички председник Барак Обама Обама назвао је вечерас грешком и опасним преседаном гласање у Сенату САД којим је одбијен његов вето на закон који дозвољава рођацима жртава терористичких напада на Америку 11. септембра 2001. да туже због тога владу Саудијске Арабије.

Свијет 29.09.2016 | 08:19
Одбијање вета је опасан преседан
"То је опасан преседан", рекао је Обама у интервјуу за Си-Ен-Ен, а пренео Ројтерс.

Представнички дом америчког Конгреса данас је одбацио Обамин вето на овај закон. Резултат гласања је био убедљив, при чему је 348 чланова Конгреса било за одбацивање вета, а 76 против, преноси Ројтерс. Сенат је нешто раније донео исту, скоро једногласну, одлуку о одбацивању Обаминог вета.

Бела кућа је осудила ову одлуку америчког Сената.

"Ово је највећа срамота коју је Сенат САД учинио вероватно још од 1983", рекао је новинарима портпарол Беле куће Џош Ернест, подсећајући на последњи случај када је Сенат уз велику већину гласова одбио председнички вето.

Саудијска Арабија и њени савезници упозоравају америчку законодавне органе да ће дозвољавање држављанима САД да туже саудијско краљевство због напада 2001. имати негативне последице, преноси АП.

Агенција наводи да Саудијска Арабија има арсенал оруђа којим би могла да узврати на америчке мере, укључујући смањење званичних контаката, повлачење милијарди долара из привреде САД и убеђивање блиских савезника Саудијаца у Савету за сарадњу у Персијском заливу (ГЧ) да умање сарадњу у борби против тероризма, инвестиције и приступ САД важним регионалним ваздушним базама.

"Ово би требало да буде јасно Америци и остатку света: Када је једна држава чланица ГЧ неправедно узета као циљ, други стају око ње. Све државе ће стати уз Саудијску Арабију на сваки могући начин", тврди професор политичких наука на Универзитету Уједињених Арапских Емирата и стручњак за заливска питања Абдулкалек Абдулах.

Извор: Тањуг

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Моћ

29.09.2016 06:24

Моћан је Ислам,да да .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Француз

29.09.2016 07:00

Ако је ово истина славим цијели дан :) бумеранг ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

29.09.2016 10:10

Јел ово поцетак краја арапа ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Богољуб

30.09.2016 05:35

Господин Обама вероватно зна ста говори. Ово ми додје као нека врста укидања референдума.

ОДГОВОРИТЕ