Притисак 120 са 80 више није нормалан!

Уврежено мишљење да је нормалан крвни притисак 120 са 80, и да су све вредности изнад тога позив за хитан одлазак код кардиолога - више не важи.

Здравље 28.09.2016 | 20:05
Притисак 120 са 80 више није нормалан!
Европско кардиолошко удружење издало је нова упутства, по којима је нормалан притисак онај до 140 систолни (горњи број у мерењу крвног притиска) и 90 дијастолни (доњи број).

Проф. др Бранко Белеслин, кардиолог у Клиничком центру Србије и председник Удружења кардиолога Србије, прича о најновијим критеријумима, који се већ примењују у нашој земљи.

- Највећи број наших грађана сматра да је 120 са 80 нормална вредност притиска. Међутим, крвни притисак до 140 са 90 је граница до које се сматра да неко има нормалан притисак. То, ипак, не важи за дијабетичаре, за које је граница до 130 са 80, као и код старијег становништва - истиче проф. др Белеслин.

Раније се међутим, сматрало да ако неко има притисак 139 са 89 да је већ у предхипертензичном стању, да мора да пије лекове како се не би повећао ризик од инфаркта или срчаног удара. Међутим, како се све мења, тако су и ове границе померају. У Европи су критеријуми за висок притисак мало флексибилнији, с тим што треба водити рачуна и обратити пажњу на сваког пацијента док се не појаве компликације које изазива висок притисак, објашњава доктор.

Од високог притиска у свету болује сваки пети, а у Србији сваки други грађанин. Ова болест која се некада сматрала болешћу старих, данас је све присутнија у другој и трећој деценији живота.

Особа која има висок крвни притисак најчешће нема симптоме, па је то разлог због чега се артеријска хипертензија назива и тихим убицом. Неке особе имају неспецифичне симптоме, па се жале на главобољу, светлуцање пред очима, зујање у ушима, вртоглавицу, нестабилност при ходу и осећај притиска у грудима. То је разлог зашто ова болест дуго остаје скривена или се открије случајним мерењем, најчешће после компликација. Хипертензија оштећује крвне судове, а прво утиче на оштећење срчаног мишића.

Извор: Блиц

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ИЗБОРИ

28.09.2016 18:07

А КОЛИКИ ЈЕ РЕФЕРНДУМСКИ НОРМАЛАН ПРИТИСАК. МИСЛИМ НЕГДЈЕ 500 СА 200.

ОДГОВОРИТЕ