Колико често треба прати постељину, грудњаке, фармерке?

Мобилне телефоне додирујемо и до 150 пута дневно, кажу научници. Зато се поставља питање - како и колико често треба да чистимо одређене ствари и апарате?

Здравље 28.09.2016 | 14:00
Колико често треба прати постељину, грудњаке, фармерке?
Телефони

Амерички научници открили су 7000 врста бактерија на узорку од 51 мобилног телефона. Иако је већина тих бактерија безопасна - неке нису. Зато је добро сваки дан очистити мобилни антибактеријским марамицама. Ако не сваки дан, онда што чешће.

Постељина

На постељини свакодневно остављамо милионе ћелија коже и велике количине зноја, а и једно и друго привлачи гриње. Иако безопасне, оне производе измет који садржи алергене који могу изазвати свраб очију, ринитис и астму. Забрињавајући је податак да једна од десет особа пере постељину сваке четири недеље, а више од трећине чека 14 дана. Међутим, постељину би требало прати једном недељно на најмање 60 степени како би се уништиле бактерије.

Јастуци

Лекари су утврдили да до трећине јастука може бити састављено од мртвих ћелија коже, гриња, њиховог измета... Зато перите јастук свака три месеца. Многи се могу машински прати, а прање на 60 степени убија бактерије.

Кревети (душеци)

Ваш душек требало би проветрити сваких шест месеци, а мрље уклоните брисањем површине мокром крпом. Након чишћења душек окрените.

Џинс

Прање фармерки сваких пет ношења чува њихову боју и влакна. Чешћим прањем брзо ће се уништити. Такође, фармерке мрзе врућину јер високе температуре уништавају њихова влакна па их немојте прати на високим температурама него у хладној води.

Грудњаци

Грудњак носимо на делу тела који се често зноји. У случају грудњака избегавајте прање у машини које му уништава еластичност и скраћује 'живот'. Перите их ручно након два ношења и не сушите на радијатору.

Пиџаме

Након седам дана. Важно је да у кревету будете свежи и чисти.

Пси

Купање пса корисно је и за вас. Они купе црве, крпеље и гриње који код људи могу узроковати осип. Ваше псе купајте свака два месеца.

Кухињске крпе

Перите након сваке употребе и то на 60 степени како бисте уништили бактерије. Након прања пеглајте их, такође на високим температурама.

Новчаници

Чистите их сваке недеље. Можете их обрисати марамицама за дезинфекцију или, ако је допуштено, оперите их у машини.

Ручне торбе

Сваке недеље. Посебно пазите на ручке и дно ваше торбе, јер их свуда носите са собом и остављате на разним површинама. Као и ваш новчаник, и торбу једном недељно обришите антибактеријским марамицама.

Б 92
фото: интернет

Коментари / 0

Оставите коментар