Дјеца гастарбајтера повлашћена при упису

Због нелогичности у Правилнику, деца ратних инвалида из угрожених породица неретко су дискриминисана у бодовању, тврде родитељи.

Република Српска 28.09.2016 | 07:47
Дјеца гастарбајтера повлашћена при упису
Радојица Велеушић из Кнежева каже да његово дете има право на два додатна бода, јер је он ратни војни инвалид, али да од тога нема никакве користи.
 
"Та два бода му одузму, јер добијам инвалиднину од 200 КМ, што је сулудо. Води се да моја породица, због те инвалиднине, има нека примања, док има случајева да се људи који раде у иностранству, пријављују као незапослени, без икаквих прихода", каже Велеушић.

Ово је само једна од нелогичности у правилнику који прописује како саставити листу за пријем деце. Овај акт, који је проузроковао низ апсурдних ситуација, Министарство просвете РС је усвојило пре две године.

Већ сада је, тврде упућени, јасно да правилник отвара могућности за манипулацију.

Тако, незапослени родитељи из Кнежева тврде да су њихове комшије које у иностранству имају фирме, децу сместиле у дом, па због тога нема места за оне лошијег социјалног статуса, иако им правилник формално даје предност.

На евиденцијама у РС ти људи се воде као незапослени, али они имају станове у Бањалуци које издају за 300 до 400 КМ, а своју децу сместе у дом где за 75 КМ  месечно имају смештај, храну и надзор - каже Мире Гламочић, отац детета које није добило место у дому.

Уз све ово, дискриминисани су и одликаши, јер правилником није дата предност деци која имају све петице.

Родитељи који сматрају да су њихова деца неправедно остала без дома, затражили су контролу инспекције.

Портпаролка Инспректората РС, Душанка Макивић каже да су инспектори утврдили да је листа састављена по правилнику, те да у том погледу нема малверзација.

Међутим, директор дома, Бранислав Видић, такође сматра да правилник оставља места за прикривену дискриминацију, на шта је, тврди, упозорио Министарство.

Министарство врућ кромпир враћа директору и то с поруком: нама је правилник добар, ако Видићу не ваља, нек предложи измене.

"Из њихових фотеља са четвртог спрата они не виде проблеме, али не могу више да се качим.  Ако будем палио ватру, дочекаће ме смена. Шта сам онда направио", одговара Видић.

Директор истовара кромпир

Родитељи су се жалили да су место у дому ове године добила деца са 13,5 бодова, а испод црте су остали они са 22 и више. Видић каже да је реч о хроничним болесницима који имају предност и које по правилнику мора примити.

Тврди да би за све заинтересоване било места у дому да је Министарство дозволило упис још 70 ђака.

"Проблем је настао, јер сам тражио запошљавање две кухарице и два васпитача, а Министарство за то нема пара. Не могу више ја као директор истоварати кромпир, пре подне бити менаџер, а у трећој смени васпитач", жали се Видић.

Извор: Блиц

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

ЖИКА Ж

28.09.2016 06:13

Док нам Додо битку бије биће пиве и рекије!

ОДГОВОРИТЕ
Name

СУПЕРХИК

28.09.2016 07:06

У АЛАН ФОРДУ ЈЕ СВЕ ОБЈАШЊЕНО ОТИМА СИРОМАШНИКМ И ДАЈЕ БОГАТИМА.

Name

Истина

28.09.2016 14:42

Ја казем дај оном сто има кад тад одес код њега мозес добит несто а код биједе само по глави сјеротињи треба посо и канција зато сто незна ниста мисли да пецене кокоси падају из неба поздрав

Name

$$$$$

28.09.2016 16:38

Тако и треба, гази фукару

ОДГОВОРИТЕ