Узбуна у Бањалуци: Тиграсти комарци!

Тиграсти комарци, који могу да на људе пренесу опасне болести попут вируса грознице "западни Нил", откривени су у Росуљама, Лазареву, Пријечанима, Залужанима и на Паприковцу.

Република Српска 27.09.2016 | 13:09
Узбуна у Бањалуци: Тиграсти комарци!
Ово су потврдили у предузећу "Еко-бел", које врши дезинсекцију града.

"И у овим јесењим данима они су активни. Број тиграстих комараца се на подручју града у посљедње двије године повећава и временске прилике погодовале су њиховом размножавању. На територији града ове године просјечно у сваком другом узетом узорку пронађено је присуство тиграстог комарца.

Идентификацију је вршио ветеринарски институт 'Др Васо Бутозан'. Без обзира на акције запрашивања, њих је немогуће до краја уништити. Љетос су се смјењивали кишни и сунчани дани, што је довело до повећања броја ових инсеката", рекао је директор предузећа "Еко-бел" Владимир Шушњар.

Додао је да се ради о инвазивној врсти комараца чија је постојбина Азија и која преузима примат од комараца који су доминирали неким подручјем. Активан је свих 24 часа, за разлику од других врста које се хране у појединим интервалима предвече или ноћу.

"На сузбијању овог инсекта треба да буду укључене све надлежне институције и комплетан систем здравства, као и грађани. Потребно је пооштравање мјера дезинсекције и дугорочне превентивне мјере које би спријечиле развој ларви на почетку сезоне. Поред тога, потребно је и едуковати и правовремено обавијестити грађане о намјерама локалних заједница и власти због овог проблема", истиче Шушњар.

У Институту за јавно здравство РС кажу да су ове године предложене мјере превенције које би требало да спријече појаву обољења које преноси тиграсти комарац.

"Нема потребе за забринутошћу грађана, али опрез није наодмет. Треба се придржавати мјера заштите од комараца"; навео је епидемиолог у Институту др Радован Братић.

У Дому здравља кажу да нису имали случајеве који би указивали на болести које преноси тиграсти комарац.

"Да би се заштитили од убода, грађанима савјетујемо да носе одјећу која покрива цијело тијело, да користе средства за одбијање комараца и уклањају посуде у којима се задржава вода јер комарци полажу јаја у стајаћим водама", казала је начелник Хигијенско-епидемиолошке службе доктор Мирјана Миљковић.

Болести

Тиграсти комарци могу пренијети разне болести, као што су вирус "западни Нил", денга па и зика вирус. Код вируса "западни Нил" највећи број инфицираних немају симптоме или имају благе симптоме са повишеном температуром, малаксалошћу и боловима у мишићима. Код старијих особа се могу јавити озбиљни симптоми као што су менингитис и енцефалитис.

(Глас Српске)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

ЖИКА Ж

27.09.2016 11:12

ЈЕЛ ТО НЕШТО ТИ ДОЂЕ КАО "РЕФЕРЕНДУМ"! НИ ТИГРАСТИ ГА НЕЋЕ СПАСИТИ. ЕКО БЕЛ (СИПА) ЈЕ ПОСТАВИО МАМЦЕ ЛОВ ЋЕ БИТИ ОБИЛАН.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ж

27.09.2016 12:12

Шала шалу стиже...

Name

Комарци...

27.09.2016 11:16

Ма лако цемо ми са комарцима, него како да се рјесимо домацих и страних паразита?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

27.09.2016 12:42

ма какви болан тиграсти комарци.. само да се не појави чарапаста сипа

ОДГОВОРИТЕ
Name

бн

27.09.2016 13:52

И ми у Бијељини не можемо да живимо од комараца

ОДГОВОРИТЕ