Када нам Руси укину забрану - већи извоз

Русија је позитивно одговорила Министарству спољње трговине и економских односа БиХ на захтјев за укидање забране извоза воћа и поврћа у ту земљу, а министар спољне трговине и економских односа Мирко Шаровић рекао је да ће БиХ ускоро у Русију извозити много више него раније.

Босна и Херцеговина 27.09.2016 | 11:29
Када нам Руси укину забрану - већи извоз
"Протокол са Русијом смо усагласили, добили смо позитивно мишљење и ентитета и то би сутра требало бити на дневном реду Савјета министара БиХ. Када забрана званично буде укинута увјерен сам да ћемо у Русију извозити много више него до сада", рекао је министар Шаровић.

Русија понуђеним протоколом о сарадњи жели дефинисати све детаље из трговинских односа са БиХ о извозу воћа и поврћа, а БиХ је пристала на понуђене услове.

Шаровић додаје да би цијели процес требао бити завршен за неколико дана.

То је резултат активности Министарства спољне трговине и економских односа БиХ са ентитетским надлежним службама, након што је Русија почетком августа донијела привремену мјеру о забрани увоза воћа и поврћа из БиХ, због сумње у регуларност фитосанитарних налаза и поријекла производа.

Русија је након много замјерки на рад ентитетских санитарних инспекција тражила да БиХ успостави једну адресу с којом ће комуницирати у будућности.

С обзиром на то да је Русија за БиХ веома важан спољнотрговински партнер, један од најважнијих поред Европске уније, укидање забране извоза се наметало као приоритет.

Русија има веома строге контроле и високе стандарде када је у питању увоз хране па су недавно у БиХ послали нову инспекцију која треба утврдити исправност производних погона за прераду млијека и млијечних производа те меса и месних производа.

Процјена домаћих власти је да ће и на том питању ускоро све бити ријешено без икаквих нових забрана које би дефинитивно наштетиле домаћим произвођачима.

(Клиx)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Аха

27.09.2016 09:39

Наса братска земља Русија да нама уведе санкције? Ма људи моји јели то могуће . Сигурно је Баја средио да укину санкције. Ето вам Русије јб вас она . Окрените се себи и своме раду и памети .

ОДГОВОРИТЕ
Name

ахаха

27.09.2016 12:02

Најбоље да се ми окренемо Арапима, (А)ха?

Name

М

27.09.2016 09:43

Само тако наставите министре,привреда се мора развијати. Без извоза не моземо. Ово су праве теме које интересују градјане ове дрзаве.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Делија

27.09.2016 09:57

Браво г.Саровицу ви сте најбољи министар у Савјету министата И ако богда да Ви будете следеци предједавајуци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цар

27.09.2016 10:24

...само из федерације.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лија

27.09.2016 11:13

Када нам, а кад ће нам то се најбоље може видјети у Божићној плећки. Ово ми личи на: Ако не буде падала киша биће суво.

ОДГОВОРИТЕ