Овако секс утиче на ваш мозак

Ако знате на које све начине секс утиче на ваш мозак, можда ће вам то дати и више подстицаја да се чешће 'дружите' с партнером.

Занимљивости 27.09.2016 | 10:17
Овако секс утиче на ваш мозак
Иако су потребна даља истраживања како би се откриле све благодети секса, Хеалтх пише шта је до сада познато.

Секс је као дрога

Од њега се осећамо добро. Зато га желимо, волимо и проводимо толико времена тражећи одговарајуће партнере. Задовољство које нам пружа већином је повезано с отпуштањем допамина, неуротрансмитера који активира центар за награђивање у мозгу.

Секс може да делује као антидепресив

Истраживање Универзитета из Албанија, из 2002. године показало је да особе које имају односе без презерватива имају мање симптома депресије од жена које су користиле ту методу заштите. Научници су поставили хипотезу да различити састојци семена, укључујући естроген и простагландин, имају антидепресивно деловање. То је добра вест за све који су у дугој, озбиљној вези, али они који нису не би требало да се одрекну презерватива.

Секс може да вас депримира

Око 1/3 жена које су учествовале у истраживању изјавило је да повремено осећа тугу после секса. Иако је могуће да се то догађа кад жале што су се уопште упустиле у однос, научници нису успели у потпуности да објасне ову повезаност.

Секс ублажава бол

Немојте избегавати секс кад вас боли глава. Истраживања су показала да би вам секс могао смањити болове. Научници сматрају да је то због дејства окситоцина, хормона који помаже у зближавању мајке и детета, па је познато да делује као аналгетик.

Секс може да 'рашчисти' ваше памћење

Реч је о изненадном, краткотрајном губитку памћења које се не може приписати ниједном неуролошком стању. Познато је да до овог може доћи након 'жестоког' секса, али и емоционалног стреса, болова, мањих повреда главе, медицинских захвата и ускакања у врућу или хладну воду. Заборавност може трајати од неколико минута до неколико сати, а док траје, особа ствара памћење о најновијим догађајима. На срећу, не постоје никакве трајне последице.

Секс би могао да побољша ваше памћење

Наиме једно истраживање из 2010. године, у којем су упоређени пацови који су имали право на само један сношај с онима који су као маратонци имали односе једном дневно током две седмице, показало је да је код маратонаца растао број неурона у делу мозга повезаним с памћењем. Још једно истраживање на мишевима је поткрепило првобитно истраживање, а тек треба видети има ли редован секс исто дејство и на људе.

Секс смирује

Горе наведено истраживање показало је да чести одбоси међупацовима узрокују мањи стрес. А то функционише и код људи. Једно истраживање открило је, наиме, да људи који су управо имали односе боље одговарају на стресне ситуације, као што је јавни говор. Секс помаже тако што снижава крвни притисак.

Од секса сте поспанији

Секс ће пре успавати мушкарце него жене, а научници мисле да знају и због чега. Део мозга познат као предњи фронтални кортекс се смирује након ејакулације. То, уз отпуштање окситоцина и серотонина, може бити одговорно за окретање на другу страну и хркање, које учестало улови мушкарце након секса.

Б 92
фото: интернет

Коментари / 0

Оставите коментар