Ни након референдума привреде нигдје нема

Успешан референдум којим се хвали владајућа коалиција у Српској (СНСД, ДНС, СП) неће сам по себи донети боље сутра већини грађана Републике Српске.

Република Српска 27.09.2016 | 07:46
Ни након референдума привреде нигдје нема
Без посла је 131.927 особа, а према проценама, око 80.000 њих хлеб зарађује на црно. Сива економија, која поред рада на црно укључује и нелегалан рад предузећа, годишње однесе трећину БДП, односно око три милијарде КМ.

Економиста Светлана Ценић сматра да је референдум, који је коштао око милион и по КМ (око 767.000 евра), био непотребан, двоструки трошак. Поред тога, истиче она, излазност је била веома ниска, па се уштимавало да буде преко 55 одсто.

Извргли смо се подсмеху

- Извргли смо се подсмеху, а када званична политика исмеје своју државу како нас онда било ко може озбиљно схватити. Жалосно је што наши људи не знају ни за шта су гласали, па кажу да су изашли на референдум да нам буде боље. Гласали су, кажу, да нам буду веће пензије, а сигурно неће бити веће, јер ако буде икакве промене, биће само мање. Овај референдум је био само једна прескупа анкета, најскупља за коју знам до сада – нагласила је Ценићева.

Просечна плата у Српској није довољна ни за основне трошкове живота. Из Савеза синдиката РС саопштили су да је просечна исплаћена августовска нето плата износила 838 КМ (око 423 евра), те да су најниже плате исплаћене радницима у привреди. Синдикална потрошачка корпа за четворочлану породицу у истом месецу коштала је два пута више - 1.846 КМ (око 944 евра).

Четворочланој радничкој породици само за храну месечно треба око 690 КМ. Имајућу у виду да је према подацима Фонда ПИО близу 84.000 радника пријављено на плату до 500 КМ, закључак је да велики број радника у Српској не заради довољно ни за храну.

У још горем положају су пензионери који преживљавају са 320 КМ, колико износи просечна пензија, а много је и оних који примају свега 180 марака минималне пезије. Статистика је неумољива - више од 150.000 грађана су “социјални случајеви” односно немају довољно прихода за издржавање.

Велка Оџаковић, генерални секретар Савеза синдиката РС, каже да је за раднике ситуација после референдума иста, а њихови проблеми никако да дођу на ред од политичких питања.

- Плате радника су задњих десет година исте. Минимална плата такође није повећавана. Радници су закинути за многе накнаде новим Законом о раду, а и оно што је прописано Законом о раду не исплаћује им се - истиче Оџаковићева.

Проблеми радника остају

Први пут након скоро 20 година Српска нема општи колективни уговор.

- Радници у привреди немају ни гранске колективне уговоре и ускраћени су за бројна права - нагласила је Оџаковићева.
Неуплаћени доприноси су још један од проблема радника који нико не решава.

- Радници, што је поражавајућа чињеница у 21. веку, немају здравствено осигурање. Они који требају да иду у пензију не могу да остваре своја права или због неуплаћених доприноса добијају много мању пензију - наводи Оџаковићева.

Стандард грађана још неће на дневни ред

Каже да сви ови проблеми неће још дуго доћи на ред, јер након референдума следе избори па сумирање изборних резултата.
- Најављена контрола рада на црно касни. Нема никаквих назнака побољшању економске слике, најаве нових радних места и нових инвестиција - каже Оџаковићева.

Председник Уније удружења послодаваца РС Драгутин Шкребић каже да нестабилна политичка ситуација увек утиче на привређивање, али да не види ниједан разлог да се то деси као последица референдума о Дану РС.

- Не очекујем да се то деси, а ево дан након референдума ништа се не дешава. Нормалан је радни дан и нема никаквих проблема – каже Шкребић.

Ни банкарски сектор није у завидном положају. У последње две године у Српској су угашене две банке – Бобар банка и Банка Српске.

Такође, у прошлој години банкарски сектор РС забележио је губитак од 79,1 милион КМ, при чему је шест банака пословало позитивно и заједно су оствариле добитак од 59,5 милиона КМ, док су три банке заједно оствариле невероватан губитак од чак 138,6 милиона КМ.

Лоша клима за инвеститоре

Светлана Ценић сматра да се олако расписују референдуми за очигледне ствари, за које је став грађана био јасан и без референдума.

- Нико не поштује институције и све ово ствара ужасну слику о нама, која је, нажалост, страним инвеститорима, одавно јасна. Инвеститори свој став о нама полазују тако што не долазе. Не пада им на памет да улажу у трусно подручје, где је оваква реторика, корупција, криминал. Нико не може да очекује сигурност за свој капитал и пословање у таквим условима. Инвеститори су то давно показали и сада може да буде само горе, ништа боље – истакла је Ценићева.

(Блиц)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Драган

27.09.2016 06:24

Почетак реформи иде од Закона о поријеклу имовине, рада Пореске управе и судства. Без тога тешко ће икад бити боље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дејанпд

27.09.2016 07:21

И када би сад, овим изборима, досло до промјене, па евентуално и до пријевремених на осталим нивоима наредне, то би тек био поцетак дуготрајног процеса, цак и уз највецу вољу оних који преузму власт, а да се паукова мреза спреге криминала и актуелне власти након 11-12 година изградње и функционисања сруси, да би на колико толико здраве темеље поставили будуцност насој дјеци. И најбољу власт након два мандата треба мјењати, то је доказана цињеница.

Name

ре Драган

27.09.2016 08:06

Кад ти ови креатори новог свјетског поретка нареде да изврсис реформе у привреди! Ста то знаци??? Назалост,додирнули смо дно,дна....

Name

Деки

27.09.2016 06:26

Само је пљацка и отимацина партијских другова стална, константна, брза, ефикасна и у срцу оних који нас воде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

има привреде

27.09.2016 06:59

Зна се ко је, када и како опљачкао све и једно пријератно предузеће, лако се ти зликовци могу санкционисати, а опљачкана имовина вратити стварним власницима . Хитно се мора прекинути арчење природних ресурса. Са неколико паметних људи на челу, огромни потенцијали (вода, енергија, храна, а посебно људски потенцијал) би омогућио да за кратко вријеме сви становници Републике Српске живе живот достојан човјека. У противном пријети нам скори биолошки нестанак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре има привреде

27.09.2016 07:58

Сама предизборна кампања,коју воде племенске водје асоцира ме на Руанду,Цад,Мали итд. И ста се деси кад неко освоји власт? Коме се онда јавља на рапорт? Наравно ту су и квази којекакве медјународне организације.Веома познато,ста и за кога раде.Па казу,следеце године се мора подици будзет за 50%.како,засто и одакле? Знају они да нема привредае.Онда се измисљају којекакви намети на градјане,нова задузења код ММФа итд.На крају испаде да су бегови и кметови били много хуманији.

Name

Мики

27.09.2016 07:31

Сви нам се смију и нико нам није честитао за референдум То све говори

ОДГОВОРИТЕ
Name

СИПА

27.09.2016 07:50

ЧЕСТИТКА ДОДИКУ ЈЕ СТИГЛА (У ПЛАВОЈ КОВЕРТИ) АЛ ЧЕСТИТКУ НЕ СМИЈЕ ДА ПРИМИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ехх

27.09.2016 08:29

Ааа тебе Светлана ма ко сљиви економију битни су епови ,историја ,битке и да Српску не испустамо из уста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хаха

27.09.2016 08:52

Ајде Ценицко реци ресења, проблеме сви знамо, де предлози несто љеба ти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Устимана анкета на 55%

27.09.2016 17:16

Извргнути подсмјеху,...дјеца вам се смију

ОДГОВОРИТЕ