Један човјек зна ко је нови предсједник САД

Нико није сигуран ко ће победити 8. новембра на председничким изборима у Америци, али један човек је поприлично уверен ко одлази у Белу кућу.

Свијет 26.09.2016 | 22:32
Један човјек зна ко је нови предсједник САД
То је професор Алан Личман који је тачно предвидео све резултате избора од 1984. године.

Према његовим речима побеђује Доналд Трамп.

"Доналд Трамп ми је ову изборну трку учинио најтежом од кад се бавим овим, тачније од 1984. године. Никада нисмо имали кандидата као што је Трамп. До сада нисмо видели кандидата који је провео цео живот богатећи се на рачун других. Пазите, нисмо имали до сада кандидата који је позвао страну силу да се умеша у америчке изборе. Никада до сада нисмо имали кандидата који прети дизањем бродова у ваздух бродова којим нам се приближе у Персијском заливу", каже професор Личман.

Одговорајаћи на директно питање кога види као победника председничких избора у САД Личман каже да предвиђа победу Доналду Трампу.

"Да се разумемо, као што сам рекао пре 30 година, предвиђати не значи и подржати. Моја предвиђања су базирана на научним чињеницама. То не значи аутоматски и подршку мене као професора или универзитета на коме радим", био је категоричан Личман.

Изједначени пред дебату

Председнички кандидати Хилари Клинтон и Доналд Трамп ће имати прву телевизијску дебату у ноћи између понедељка и уторка по нашем времену (3 часа ујутру), у коју улазе са готово изједначеном подршком у америчком бирачком телу, пренела је телевизија ЦНН.

Истраживање које су заједнички спровели Вашингтон пост и телевизија АБЦ показало је да Клинтон подржава 46, а Трампа 44 одсто испитаника.

Пет одсто спремно је да гласа за представника Либертаријанске партије Гарија Џонсона, док Џил Стајн из партије Зелених подржава само један проценат грађана САД.

Ако се, међутим, у обзир узме само изјашнајвање регистрованих бирача, Клинтон и Трамп су изједначени са 41 процентом, Џонсон има седам, а Стајн два одсто.

Аутори истраживања истичу да подршка Трампу из дана у дан расте, јер је Клинтон почетком септембра имала предност од пет, а почетком августа од осам процената.

Идентични резултати добијени су и у Пенсилванији, која се сматра за кључну државу на председничким изборима, Клинтон ту има подршку 40 одсто бирачког тела, Трамп 38, Џонсон осам, а Стајн три процента.

Пре само осам дана Хилари Клинтон је у Пенсилванији имала предност од осам процената у односу на Трампа.

Историјска дебата

Прво телевизијско сучељавање Хилари Клинтон и Доналда Трумпа 26. септембра уће у историју из више ће разлога. Наиме, по први пут у телевизијској дебати председничких кандидата учествује једна жена.

Осим тога, у овој предизборној кампањи по први пут су се нашла два најнеомиљенија председничка кандидата у историји.

"И за једно и за друго је много тога на коцки", каже Рид Гален, који је као саветник учествовао у председничким кампањама републиканаца Џорџа Буша и Џона Мекејна.

С њим се слаже и Роберт Шрам, саветник демократских председничких кандидата Ала Гора и Џона Керија: „Ово сучељавање је одлучујуће."

С обзиром на то да цео свет са забринутошћу гледа на Трампа, Шрам процењује да ће ова дебата бити „глобално најгледанији телевизијски догађај од слетања на Месец".

(ЕПК/Wасхингтон Пост/ДW)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Хеy

26.09.2016 22:13

Знам и ја, баја патак!

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИХАИЛО МИКИЦ

26.09.2016 23:36

Ако Трамп побједи мозда це доци тада до вецих унутрасњих и спољних промјена у досадасњој политици САД.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идемо...

27.09.2016 13:52

напријед Трамп!!!!!!!

ОДГОВОРИТЕ