Исламска држава убија хрватским пушкама

Исламска држава за ликвидације користи најновије хрватске пушке. Судећи према фотографијама за које се тврди да су снимљене у посљедњих пет недјеља на подручју јужног Ирака, сјеверног Багдада и Мосула, терористи ИСИС-а користе најновији модел аутоматске пушке ВХС-К2 коју производи "ХС продукт" из Карловца.

Свијет 26.09.2016 | 22:15
Исламска држава убија хрватским пушкама
На сликама које је на Твитеру објавио један италијански репортер виде се управо новији модели јуришне пушке која испаљује 800 метака у минуту, а користи муницију калибра 5,56 мм, у складу са стандардима НАТО, објавио је портал "индекс".

Иако је та информација зачудила чак и неке од солидних познавалаца прилика у свијету трговине оружјем, директор "ХС продукта" Жељко Павлин у томе не види ништа спорно.

"Немогуће да је ријеч о неким великим количинама, вјероватно се ради о појединим комадима оружја који су заплијењени у борбама. Ми ту пушку производимо двије године и легално је продајемо на Блиском истоку, на тржиштима на којима за то нема никакве препреке", изјавио је Павлин и потврдио да је такав посао реализован и са владом Ирака.

Ништа спорно у овој информацији не види ни војни аналитичар Александар Радић истиче да је оружје роба као и свака друга.

"То је трговина оружјем. Постоји мистификција у тој области да је све промишљено, а то није истина. Оружје је роба као и свака друга, а роба путује као вода, која увијек себи пронађе пут. Није тамо послато оружје зато што је неко желио да наоружава терористе. Ни Срби, ни Хрвати, нико нема намјеру да наоружава терористе", казао је  Радић и додао да то није индикатор да Хрвати снабдевају Исламску државу, већ само доказ да се оружје на тржишту лако креће.

По свему судећи, а дјелимично се о томе већ спекулисало у медијима, хрватско оружје било је примарно намијењено припадницимј Пешмерге, војној организацији у ирачком Курдистану која ратује против џихадиста ДАЕШ-а. Иначе, јавности је до сада колико-толико била позната само прича о такозваном јорданском контингенту, односно о трговини оружјем између Хрватске и Јордана са краја 2012, односно почетка 2013 године, подсећа "индекс".

"Ни тада, као ни сад, Хрватска није претјерано водила рачуна о томе гдје све може завршити оружје које продаје Јордану, без обзира на то колико је тај потез био покривен законима - коментарише 'индексов' извор. Таква се пракса наставила, међутим, питање је и је ли икаква контрола у том смислу уопште и могућа.

Извор: Ало

Коментари / 0

Оставите коментар