Били су заробљени на острву 15 година

Давне 1776. године осам особа спасено је са пустог острва у Индијском океану где су (пре)живели 15 дугих година. Седам од њих биле су жене, а осми је био дечак који је тамо рођен. Сада, 240 година касније, археолози су открили срамну историју њиховог изузетног искушења.

Свијет 26.09.2016 | 22:10
Били су заробљени на острву 15 година
Тим из Француске провео је месец дана на острву Тромелин где је истраживао олупину насуканог брода, а експедицију је спонзорисао УНЕСЦО.

Циљ мисије био је да се открије скоро заборављена прича о окрутности. Они су то и открили, али су дошли до сазнања и о човековој упорности, одлучности да преживе и могућности да се организују упркос потешкоћама.

Прича нас враћа у јул 1761. године када је француски брод потонуо у близини острва Тремелин, источно од Мадагаскара. Терет на броду били су – робови. Удавило се двадесет морнара, као и седамдесет и више робова.

Група преживелих од око 60 људи домогла се Тремелина који представља праву-правцату пустош. После шест месеци на острву преостали морнари направили су пловило и побегли. Робови су остављени на острву из једног јединог разлога – јер су робови. Најближе копно било је на око 450 километара од њих. Морепловци су им обећали да ће се вратити по њих, али обећање никада нису испунили.

Упркос томе што су били напуштени, робови се нису предавали. Током свих 15 година колико су били на острву нису одустајали од димних сигнала, а све у нади да ће их неки брод приметити. Користили су дрва из олупине, а куће су правили од корала и песка. Јели су оно што су могли да улове: корњаче, птице и шкољке.

Захваљујући археолошкој експедицији, сада се зна много више о њима.

– Ти људи нису били скрхани својом судбином. Радили су заједно на прастари начин и чинили су тесно повезану заједницу. Пронашли смо доказе о томе шта су јели и како су живели. Ово је прича о генијалности и инстинкту за преживљавањем људи који су напуштени јер су их друга људска бића сматрала нижом расом – рекао је Макс Жиру, вођа експедиције.

Према наводима, Французи који су успели да побегну покушали су да испуне дато обећање. Нажалост, острво на које су се искрцали такође је било под патронатом Француске, а гувернер није желео да пошаље спасилачку мисију због робова.

Како су се спасли?

Сплетом околности, 1776. један француски морнар се насукао на њихово острво пошто је покушао самостално да их спасе. Успели су некако да оспособе његово пловило, а једна група је успела да стигне до Маурицијуса.

Преостале отпаднике спасао је капетан Тромелин, чије име од тада острво носи.

Данас право на острво полажу Мадагаскар и Маурицијус, а 1776. године није ни постојало на мапи.

Извор: 24сата.рс

Коментари / 0

Оставите коментар