Градина код Пала: Културно насљеђе

На локалитету Градина на Горњим Палама у току су завршни радови на археолошком истраживању које се реализује у оквиру пројекта “Ревитализација средњовјековног насљеђа Сарајевско-романијске регије – фаза један”. Ријеч је о заједничком пројекту археолога Александра Јашаревића и Туристичке организације града Источно Сарајево.

Република Српска 23.09.2016 | 19:30
Градина код Пала: Културно насљеђе
Градина представља значајан археолошки локалитет, а троседмична истраживања показала су да је ријеч о резиденцијалном комплексу који је припадао династији Павловић. “Интересантно је што ово није типично војно утврђење, с обзиром на то да смо нашли богате налазе који укључују импортовано стакло, импортовану керамику и оружје, ради се заиста о импозантном локалитету који је близу града и који заслужује и будућа археолошка истраживања”, каже за БН телевизију археолог Александар Јашаревић.



Према његовим ријечима, Градина је типично средњовјековно утврђење које је спаљено у вријеме османских освајања. “Живот је тада престао, тако да имамо једну запечаћену слику позног 14. и 15. вијека. Види се да је сав инвентар остао, становништво је побјегло, вјероватно у великом налету освајача и ми сад проналазимо сав тај њихов инвентар који су они оставили у том драматичном тренутку, тако да можемо реконструисати слику посљедњег живота на Градини”, истиче Јашаревић.



Циљ је да ово мјесто постане туристичка дестинација. “Већ постоје идеје да се направи пјешачка и бициклистичка стаза и да се повеже са гондолом. Мислим да је ово заиста лијепо, јер Пале и град Источно Сарајево имају пуно стећака и ствари из историје које нам много говоре о свему ономе што се дешавало овдје”, изјавила је за БН телевизију директор Туристичке организације града Источно Сарајево Бранка Спасојевић.



Реализацију прве фазе пројекта под називом “Ревитализација средњовјековног насљеђа Сарајевско-романијске регије” помогло је Министарство цивилних послова БиХ.

Како је најављено, план је да се идуће године у сарадњи са Заводом за заштиту споменика ради и конзервација, како би се у пуном сјају приказао утврђени замак на Градини.



БН телевизија

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

МИХАИЛО МИКИЦ

23.09.2016 17:49

Да ли је Павловиц био Православни СРБин или муслиман? Одговор није теско погодити зато сто у то време у БиХ није јос увијек било муслимана. Они се појављују у БиХ послије турски освајања СРБски земаља Светог Саве!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре.Микиц

23.09.2016 19:26

Колико то у твојој историји има Српских земаља Попе,10, 20 па мозда и све до сјеверног пола па мозда и васионе. Ти стварно прелазис границе у својим будаластинама

Name

Трт

23.09.2016 19:29

Ојс,ојс,талибанија.

Name

МИХАИЛО МИКИЦ

23.09.2016 20:00

Процитајте Светосавску Химни па цете знати колико на броју има СРБски земаља Светог Саве. У Химни се лијепо казе да је "БиХ Светог Саве дедовина!" НИЈЕ БОСНА ТУРСКА земље вец је БОСНА СРБска земља Светог Саве дједовина!

Name

меха

23.09.2016 23:10

Насли М-тел картицу из 12 века. Србска градина 100/100.

Name

Дењоx

02.03.2020 09:44

Амоxициллин Анд Ив хттп://буyциалисусс.цом - Буy Циалис Индиан Пхармацy <а хреф=хттп://буyциалисусс.цом>Циалис</а> Авераге Прице Оф Циалис

ОДГОВОРИТЕ