"Додик је морао да одржи референдум!"

Милорад Додик мора да одржи референдум о Дану Републике Српске, јер би у супротном изгубио статус првог Србина у Републици Српској, каже Горан Ковачевић за БН телевизију.

Република Српска 23.09.2016 | 18:17
"Додик је морао да одржи референдум!"
Професор Горан Ковачевић, доцент на сарајевском Факултету за криминалистику, криминологију и сигурносне студије, не вјерује да ће Додик сносити озбиљне посљедице због референдума, јер су му у његовој припреми индиректно, својим изјавама и одлукама, помагали и лидери СДА и ХДЗ-а БиХ - Бакир Изетбеговић и Драган Човић.

У интервјуу за БН телевизију објашњава да је главни иницијатор референдума предсједник Републике Српске и СНСД-а Милорад Додик слао поруке према Западу, да је то тек анкетирање грађана, али да није смио одустати од одржавања референдума. "Додик мора да одржи овај референдум. Без референдума губи статус првог Србина у Републици Српској. Одржавањем референдума покушава да се спасе опасније ситуације, а то је могућност да се државне институције укључе у истрагу навода да је починио одређена кривична дјела, гдје му се на терет стављају милионски износи. Референдум је само његов лични интерес, не интерес српског народа у Републици Српској и БиХ", каже Ковачевић.

Најава референдума праћена је запаљивом реториком, а атмосфера доведена до усијања заједничким вјежбама специјалне полиције на обје стране. И опозиционом Савезу за промјене је у старту било јасно да Додик референдум одржава због избора, али нису имали куда, јер су се нашли у политичкој шах-мат позицији. "Додик је направио врло занимљиву политичку ситуацију гдје је опозиција, односно Савез за промјене, блокиран на сваком нивоу. Било каква акција против његових, очигледно неуставних потеза, јер имамо став БиХ и одлуку Уставног суда која каже да су ти потези незаконити, сматрала би се антисрпским потезом. То би, генерално, тој политичкој опцији значило губљење гласова", објашњава Ковачевић за БН телевизију.

Он наводи да није било прећутне подршке из Федерације и да Човић и Изетбеговић нису потписали механизам координације и помогли да новац ММФ-а стигне у БиХ, ми не бисмо имали референдум, него пад власти на челу са Милорадом Додиком. "Изетбеговић и Човић то нису дозволили, па су потписали споразум са ММФ-ом да би транша дошла и да би се обезбиједиле паре да се одржи референдум", категоричан је Ковачевић.

Страх од одговорности пред законом, због истрага у вези са корупцијом и криминалом, заједнички је тројици кључних политичких лидера у БиХ, а Додику посебно. То вјешто прикривају предизборним хаосом, на који су грађани навикли, али је, каже Ковачевић, предизборна кампања кринка за пуно опасније процесе који су се закотрљали у БиХ и Републици Српској. "Не смије се занемарити чињеница да се овом тројцу Додик – Изетбеговић – Човић стављају на терет велике криминалне активности у којима су нестале милијарде конвертибилних марака и ако ти људи стварно располажу тим новцем, њима није проблем послати народ са све три стране у рат. Тако бисмо дошли у ону ситуацију да за предратни криминал никад нико није осуђен, само за ратни и поратни. Дакле, број жртава је небитан у односу на могућност одласка у затвор особе која има милијарде", закључује професор Ковачевић.

Он вјерује да Додик неће сносити посљедице након референдума јер, како каже, у БиХ нико никад ни за шта није одговарао. Брину га посљедице, јер није сигуран да ће политички лидери моћи олако да амортизују кризу коју је референдум произвео.